Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Doar 29 de angajați din…

Doar 29 de angajați din sistemul medical care s-au infectat la locul de muncă vor primi indemnizația unică de 16 mii de lei

Foto: MSMPS

464 de mii de lei din Fondul de intervenție al Guvernului, dintre care peste 13 milioane de lei reprezintă bani adunați din donații în conturile Ministerului Finanțelor, vor fi repartizați pentru angajații din sistemul medical, care au contractat infecția COVID-19 la locul de muncă, în perioada 8 – 31 martie. O decizie în acest sens a fost aprobată vineri, 10 martie, de cabinetul de miniștri.

Astfel, doar 29 de persoane din sistemul medical care s-au infectat cu COVID-19 vor beneficia de indemnizația unică în valoare de 16 mii de lei, în timp ce până la ziua de azi sunt înregistrate 390 cazuri de infectare a personalului medical. Guvernul a anunțat că luna viitoare va aloca bani și pentru medicii depistați pozitiv în luna aprilie.

Prin decizia Executivului, se alocă 464 de mii de lei din fondul de intervenție al Guvernului pentru acordarea indemnizațiilor unice persoanelor angajate în sistemul medical care au contractat infecția COVID-19 la locul de muncă, inclusiv:

  • 384,0 mii lei – Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; 
  • 48,0 mii lei – Consiliului municipal Chișinău;
  • 32,0 mii lei – Consiliului raional Hîncești.

,,Prin această hotărâre noi redirecționăm resursele financiare acumulate la contul trezorerial deschis pentru donații în scopul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19, donații oferite cu multă generozitate de cetățeni, agenți economici și partide politice. Până acum s-au acumulat în contului Ministerului Finanțelor aproximativ 13 milioane de lei, ele sunt incluse în Fondul de intervenție a Guvernului și astăzi prin decizia respectivă alocăm o parte din acești bani pentru scopurile care au fost inițial declarate, pentru susținerea atât a sistemului medicali, cât și a angajaților din acest sistem”, a declarat Ion Chicu, în cadrul ședinței.

Vineri, 10 aprilie, au fost depistate alte 40 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-5, asistenţi medicali-19, felceri-1, farmaciști-1, personal auxiliar-14.  Până la ziua de azi, au fost confirmate 390 cazuri de infectare a personalului medical.

Autoritățile nu au comunicat despre modul în care a fost stabilit că doar 29 de angajați medicali vor primi îndemnizația, în contextul în care sunt confirmate circa 400 de cazuri de infectare a personalului medical. Premierul doar a punctat că în luna mai, atunci când va fi statistica pentru luna aprilie, se vor oferi suplimentar bani din fondul respectiv pentru persoanele din sistemul medical depistate pozitiv în luna aprilie.

În Fondul de intervenție al Guvernului constituie 51 de milioane 440 mii de lei și este compus din 37 de milioane 890 – suma aprobată de bugetul de stat pentru anul 2020 și 13 milioane 550 de mii de lei suma acumulată din donații în contul Ministerului Finanțelor.