Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un deputat PAS acuză…

DOC Un deputat PAS acuză președintele raionului Rîșcani că s-ar fi ales cu un apartament din bani publici. Reacția președintelui: „Au început atacul mediatic asupra mea”

Foto: Facebook/ Radu Marian

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian anunță că a sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI), Procuratura Generală (PG) și Cancelaria de Stat pentru a investiga modul în care președintele raionului Rîșcani, socialistul Vasile Secrieru, s-ar fi ales cu un apartament din bani publici.

Potrivit deputatului PAS, la 10 decembrie 2020, Consiliul Raional Rîșcani a aprobat procurarea unui apartament în valoare de 265 mii lei pentru „aparatul președintelui”.

„La 17 decembrie 2020, conform unui document intern, s-ar fi alocat 268 mii lei pentru reparația apartamentului dat. La 13 ianuarie 2021, Consiliul Raional Rîșcani decide acordarea în locațiune a unui apartament dlui Secrieru Vasile în calitate de „tânăr specialist”. El a semnat contract cu sine însuși, citez: „Se împuternicește președintele raionului să încheie contract de locațiune a spațiului locativ cu domnul Secrieru Vasile”. Înainte de toate, este o decizie imorală. De ce trebuie un președinte de raion să-și ofere un apartament? De ce acest apartament nu a fost alocat unui medic, sau unui profesor, sau altui funcționar public care are nevoie disperată de susținere din partea statului?”, a spus Marian.

Deputatul PAS Radu Marian susține că există dubii în ceea ce privește legalitatea acestei decizii și că ar exista „suspiciuni rezonabile” că Secrieru nu a declarat conflictul de interese la ANI.

„Conform Legii nr. 133 privind declararea averii și intereselor personale, președintele raionului este obligat să notifice Autoritatea Națională de Integritate imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, despre situație de conflict de interese. El nu putea să-și acorde locuință de serviciu pentru că în lista funcțiilor și profesiilor ce oferă dreptul de a primi locuință de serviciu nu include și președintele raionului (Legea nr. 75 din 30.04.2015 prevede la art. 21, Hotărârea de Guvern nr. 914 din 25.07.2016 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de acordare a locuințelor de serviciu). Avem bănuieli rezonabile că această faptă este o infracțiune de abuz în serviciu prevăzută de art. 327, Cod Penal, respectiv folosirea intenționată a situației de serviciu în interes personal”, a precizat deputatul.

De asemenea, deputatul PAS susține după cea făcut anunțul pe Facebook, în dispoziția „privind acordarea spațiului locativ proprietate publică a Consiliului Raional Rîșcani unui tânăr specialist” au fost operate modificări. Ultima modificare a fost efectuată pe 23 martie, ora 11:27. Potrivit lui Marian, cuvântul „președinte” a fost modificat cu „vicepreședinte”.

Foto: Captură ZdG

După anunțul lui Marian, președintele raionului Rîșcani, socialistul Vasile Secrieru a venit cu o reacție în acest sens. Secrieru susține că este un „atac mediatic” îndreptat împotriva sa.

„Au început atacul mediatic asupra mea. Mereu am stimat și apreciat oamenii profesioniști și specialiști în domeniu, care operează cu cifre și date veridice. Precum se spune în popor, „Pădure fără uscăciuni nu există”, mai ales dacă e de specie moale. Iată că, dacă în Parlament totul este la nivel, unii deputați își mai caută de lucru prin a defăima, manipula și duce în eroare opinia publică. Atașez mai jos decizia C.R. aprobată de consilieri, pentru a demonstra capacitățile lui Radu Marian în ceea ce privește operarea cu date, informații și documente veridice”, a spus Secrieru într-o postare pe Facebook.

Foto: Facebook/ Vasile Secrieru