Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un deputat a solicitat…

DOC Un deputat a solicitat Consiliului Concurenței să înceapă investigații în sectoare în care creșterea prețurilor depășește media, în special industria alimentară, domeniul construcțiilor și al imobiliarelor

competition.md

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian susține că a solicitat Consiliului Concurenței al R. Moldova să înceapă investigații în sectoare în care creșterea prețurilor depășește media, în special industria alimentară, domeniul construcțiilor și al imobiliarelor. Totodată, parlamentarul spune că a cerut să fie identificați agenții economici care au majorat prețurile în mod neobișnuit și să fie investigate acțiunile acestora prin prisma respectării legislației concurențiale.

„Tendința de creștere a prețurilor este una globală, dar asta nu înseamnă că situația de pe piață nu trebuie monitorizată atent. Știu că autoritatea concurențială efectuează deja anumite investigații și sper că în scurt timp să vină și cu concluzii. Abuzurile nu pot fi tolerate. În condițiile care majorarea prețurilor este o mare problemă pentru cetățeni, prioritatea numărul unu a autorităților va fi stimularea creșterii veniturilor populației”, a menționat deputatul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), prețurile medii de consum în luna decembrie 2021 comparativ cu luna decembrie 2020 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 13,94%, inclusiv la produse alimentare cu 17,46%, mărfuri nealimentare cu 12,06% și servicii prestate populaţiei cu 11,59%.

Preţurile medii de consum în luna decembrie 2021 faţă de luna noiembrie 2021 au crescut cu 1,66% (în luna decembrie 2020 faţă de noiembrie 2020 acestea au înregistrat o creștere de 0,32%). Creșterea preţurilor medii de consum a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 2,22%, la mărfurile nealimentare cu 1,07% și la serviciile prestate populației cu 1,72%. Detalii aici.

Consiliul Concurenței a rămas fără președinte la mijlocul lunii august 2021, după ce Parlamentul a aprobat cererea de demisie a lui Marcel Răducan din funcția de președinte al Consiliului. Pe 9 august 2021, Marcel Răducan a depus cerere de demisie din funcție. Atunci, Răducan a menționat pentru Ziarul de Gardă că a decis să se retragă de la conducerea Consiliului Concurenței din motive de ordin personal. Detalii aici.