Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Statul își scoate activele…

DOC Statul își scoate activele la vânzare. „Metalferos” va fi introdusă în programul de privatizare

Agenția Proprietății Publice (APP) propune modificarea listei bunurilor proprietate de stat supuse privatizării. Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern ce urmează a fi supus consultărilor publice, autoritățile propun excluderea din această listă a șase bunuri, printre care se numără și compania „Moldtelecom”, ale cărei acțiuni au fost propuse în vânzare acum un an. Totodată, se vrea completarea listei cu alte șase active, printre care și „Metalferos”.

Potrivit APP, din lista bunurilor proprietate de stat supuse privatizării urmează a fi excluse următoarele bunuri:

  • S.A. „Moldtelecom”
  • Î.S. „Nodul Hidroenergetic ”Costești”
  • S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”
  • S.A. ”Rețelele Electrice de Distribuție Nord”
  • baza de odihnă „Mecita” din Ucraina
  • S:A. „CIMS – 73” (bun Radiat din registrul de stat al persoanelor juridice)

Excluderea este motivată prin faptul că în privința acestor bunuri urmează „să fie determinate obiectivele de dezvoltare în corelație cu strategiile sectoriale”.

Concomitent se propune includerea în procesul de privatizare a pachetelor de acțiuni ale statului din S.A. „SANFARM-PRIM” (99,11%), S.A. „Metalferos” (78,282%), S.A „Vinuri Ialoveni” (60,414% ) și S.A. „Alimentarmaș” (30,080%), precum și cotele sociale ale statului din S.C. „IT-CAFE” S.R.L. (100%); Publicația Periodica „Casa Editoriala ITMOLDOVA” S.R.L.(25,00%); S.R.L. „Metrompas” (11,20%).

Despre privatizarea „Metalferos” anunța premierul Chicu încă în ianuarie curent. Anterior, mai mulți politicieni, dar și șefi de Guvern au declarat că Metalferos a fost controlată și spoliată de bani prin managerii interpuși.
Potrivit Raportului anual, publicat pe site-ul companiei, în 2018 întreprinderea Metalferos a înregistrat venituri din vânzări de 1,45 miliarde lei, ceea ce înseamnă o creștere cu 157,2 milioane lei față de anul 2017. Profitul net anul trecut a constituit 46,6 milioane lei, cu 3,25 milioane lei mai mult ca în 2017.