Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ SIS solicită blocarea unui…

DOC SIS solicită blocarea unui nou site care a publicat informații false privind criza din sectorul energetic

Sursa foto: SIS

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a emis luni, 8 noiembrie, un nou ordin prin care solicită blocarea site-ului geopolitika.ro care a promovat informații false privind criza din sectorul energetic al R. Moldova.

„În conformitate cu Dispoziția nr.1 din 22 octombrie 2021 a Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova, Serviciul a identificat site-ul geopolitika.ro care a promovat informații cu conținut fals”, anunță SIS.

Potrivit SIS, prin conținutul unui articol publicat de site-ul geopolitika.ro, sunt promovate falsuri privind motivele crizei în sectorul gazelor naturale din R. Moldova: „Noua putere de la Chișinău a decis să riște ca moldovenii să înghețe peste iarnă doar pentru a se certa cu Rusia”; „Marii strategi din SUA care, împreună cu alți „vizionari” din Ucraina, au găsit formula prin care să falimenteze Gazprom: să oprească livrările de gaz din Rusia către Moldova”.

În context, Serviciul solicită resurselor on-line care au distribuit sau preluat informațiile respective, eliminarea acestora.

Conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova (CSE) din 22 octombrie curent, furnizorii de servicii de găzduire a conţinutului online şi furnizorii de conţinut online de pe teritoriul R. Moldova sunt obligaţi ca, la decizia SIS să întrerupă imediat, cu informarea publicului, transmiterea într-o reţea de comunicaţii electronice ori stocarea conţinutului, prin eliminarea acestuia la sursă, dacă prin conţinutul respectiv se promovează informaţii false ce afectează securitatea naţională, în condiţiile stării de urgenţă aprobate prin Hotărârea Parlamentului nr. 148/2021.

Pe 4 noiembrie curent, SIS a solicitat blocarea site-urilor politnavigator.net, politnavigator.news și aparatorul.md care au publicat știri cu conținut fals.