Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Răspuns oficial de la…

DOC Răspuns oficial de la ANC: Motivele pentru care sunt procesate greu dosarele de redobândire a cetățeniei române de către basarabeni

Una dintre motivele pentru care dosarele privind solicitarea cetățeniei române, depuse de basarabeni, sunt soluționate într-un termen exagerat de lung este lipsa angajaților. Cel puțin aceasta declară Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC), într-un răspuns oferit deputatului Iurie Reniță.

Autoritățile de la București au comunicat că având o structură de mai puțin de 100 de angajați, ANC a gestionat în toată această perioadă peste 100 de mii de dosare de cetățenie anual.

„Deficiența de personal existent încă de la înființare a dus la sincope în desfășurarea activității odată cu creșterea volumului de activitate la nivelul Autorității”, se menționează în actul emis de ANC.

ANC dă asigurări că este în căutarea celor mai bune soluții pentru optimizarea procedurilor de lucru la nivelul Autorității Naționale pentru Cetățenie, ce să conducă la diminuarea timpului de așteptare pentru cetățenii Republicii Moldova care își doresc redobândirea cetățeniei române.

„Pentru o fluidizare a procedurilor de examinare și acordare/redobândire a cetățeniei române, apreciem că la acest moment se pot contura două soluții viabile: o mărire a schemei de personal prin adecvarea ei la volumul de activitate al instituției și o modificare a Legii nr.21/1991 a cetățeniei române și a actelor normative subsecvente în sensul optimizării procedurilor de lucru, a termenelor și redimensionarea Comisiei pentru Cetățenie pentru a putea face față fluxului procedural și numărului mare de dosare aflate la examinare”, a menționat șeful ANC.

Iurie Reniță/facebook
Iurie Reniță/facebook

De menționat că începând cu anul 2010, peste 856 de mii de persoane au depus cereri pentru redobândirea cetățeniei române, iar circa 230 de mii de dosare ale basarabenilor sunt în așteptare, multe dintre ele fiind înregistrate încă din anul 2017.