Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Raionul Cimișlia, sub Cod…

DOC Raionul Cimișlia, sub Cod Roșu din cauza COVID-19: Școli și piețe închise, iar transportul public sistat

Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică Cimișlia a instituit cod roșu în legătură cu răspândirea noului tip de coronavirus. Astfel, de sâmbătă, 10 octombrie, pe teritoriul raionului vor intra în vigoare mai multe măsuri restrictive, printre care închiderea instituțiilor de învățământ, sistarea transportului public și închiderea piețelor.

Reprezentanții Comisiei motivează decizia prin tendințele negative majore, privind infectarea cu COVID-19, atestate în anumite unități administrativ-teritoriale ale raionului.

Potrivit deciziei, din 10 octombrie, pe o perioadă de 14 zile, se interzice aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane. Respectarea distanţei sociale/fizice de 1 (unu) metru rămâne a fi obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice.

Se interzice și aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 (şaizeci şi trei) ani, în afara domiciliului şi în spaţiile publice fără necesitate stringentă, cu mici excepții.

Totodată, în următoarele 14 zile, în raionul Cimișlia va fi sistat transportul interurban și urban ,cu excepția transportului taxi (cu condiția depunerii declarației pe proprie răspundere).

O altă restricție ține de suspendarea activității pieții din or. Cimișlia și tuturor piețelor din localitățile rurale(s. Selemet, s. Batîr, s. Sagaidac, s. Gura-Galbenei, s.Troițcoe).

Cât privește activitatea instituțiilor de educație timpurie și învățământ general din or. Cimișlia, s-a decis trecerea la modelul de instruire online, iar instituțiile de învățămînt din localitățile rurale vor desfășura activitatea cu prezența fizică a elevilor, cu asigurarea condițiilor de minimalizare a riscurilor de infectare pentru copii și personalul instituției.

De menționat că bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus în Republica Moldova a ajuns la 59.915 cazuri. Un număr de 43.008 persoane au fost tratate, în timp ce 1.424 au pierdut lupta cu boala.