Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Guvernul a avizat negativ…

DOC Guvernul a avizat negativ proiectul pentru îmbunătățirea procedurii de vot în diasporă

Foto: Facebook/Daniela Caraiman

Guvernul a avizat negativ proiectul de lege înaintat de un grup de deputați, care vizează drepturile alegătorilor din diasporă și le oferă mai multe facilități în cadrul alegerilor. De cealaltă parte, Asociația Promo-LEX regretă respingerea prevederilor ce ar facilita votarea în diasporă și „atrage atenția asupra caracterului superficial al argumentelor invocate de Guvern”.

La 26 iunie, mai mulți deputați au înregistrat în Parlament un proiect de lege, la solicitarea asociațiilor obștești și a reprezentanților diasporei, care are drept scop îmbunătățirea procedurii de vot pentru moldovenii plecați peste hotare. Potrivit proiectului înaintat de deputați, se propune introducerea unui nou articol în Codul Electoral cu titlul „drepturile speciale ale alegătorilor din diasporă”, care va prevedea posibilitatea votării cu buletinul de identitate, organizarea alegerilor în diasporă pentru două zile consecutiv, dar și asigurarea cu suficiente buletine de vot a secțiilor de votare.

Organizarea alegerilor pe parcursul a doua zile

Potrivit proiectului înaintat de un grup de deputați, se propune organizarea alegerilor pe parcursul a două zile consecutive, de sâmbătă și duminică, sau în orice alte două zile consecutive. În avizul Guvernului se precizează că acest aspect este nejustificat, având în vedere că aceasta poate necesita resurse financiare și organizatorice sporite.

Deschiderea suplimentară a secțiilor de votare

Proiectul propus de deputați include și deschiderea secțiilor de votare suplimentare în cazul în care, la scrutinele precedente numărul alegătorilor care au votat la o secție de votare a depășit cifra de 2.500 de alegători. Cu privire la acest aspect, Guvernul menționează că art. 31 din cod prevede particularitățile constituirii și funcționării secțiilor de votare din străinătate.

Votarea în baza actelor de identitate cu termenul de valabilitate expirat

Guvernul subliniază că dreptul de vot al cetățenilor R. Moldova este unul condițional, iar calitatea de cetățean poate fi demonstrată în fața organelor electorale doar printr-un act de identitate valabil: „Or identificarea alegătorilor în procesul votării este relevantă, având în vedere că ar putea apărea deficiențe la stabilirea identității cetățenilor care au acte de identitate expirate, în acest sens fiind importantă însăși fotografia din actul de identitate”.

Introducerea noțiunii „alegător din diasporă”

Potrivit avizului Guvernului, explicarea termenilor și definirea noțiunile se efectuează doar în cazul în care sensul acestora poate avea înțelesuri diferite sau neuniforme: „În acest context, trebuie de menționat că nu este necesară expunerea definițiilor pentru termenii și expresiile care sunt clare în sensul lor uzual și nu ridică probleme de interpretare”.

Finanțarea partidelor de către alegătorii din diasporă

În proiectul propus se menționează despre includerea unui aspect ce va permite alegătorilor din diasporă să finanțeze (în numerar sau prin operațiuni bancare), activitatea partidelor politice pe parcursul unui an, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali pentru o campanie electorală, în mărime de cel mult 5 salarii medii lunare pe economie stabilite pentru anul respectiv.

„Propunerea formulată precum și modificarea operată la art. 41 alin. (3) lit. c) nu au fost corelate cu norma de la art. 41 alin. (1) din cod, care prevede expres că pentru finanțarea activității partidelor politice, grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale pot fi utilizate doar resurse financiare provenite din activitatea de muncă, de întreprinzător, științifică sau din cea de creație, desfășurată pe teritoriul Republicii Moldova”, se precizează în avizul Guvernului.

Asociația Promo-LEX regretă că prevederile legale propuse cu scopul facilitării exercitării drepturilor electorale ale diasporei sunt respinse și atrage atenția asupra caracterului superficial al argumentelor invocate de Guvern. Promo-LEX are deplina convingere că cel puțin propunerile de natură tehnică, pot fi acceptate de Guvern și votate de Parlament.

În același timp, Promo-LEX consideră că poziția Guvernului trebuie să reiasă din misiunea sa de a asigura o incluziune cât mai activă și largă în alegeri a cetățenilor cu drept de vot, în special a categoriilor sub-reprezentate, inclusiv a celor aflați în ziua votării peste hotare.

Foto: Facebook/Daniela Caraiman