Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Permisele de conducere, emise…

DOC Permisele de conducere, emise în R. Moldova și Lituania, vor fi recunoscute reciproc

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de miercuri, 24 noiembrie, Acordul între Guvernul R. Moldova şi Guvernul Republicii Lituania cu privire la conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere.

„Guvernul R. Moldova şi Guvernul Republicii Lituania, în scopul îmbunătăţirii securităţii transporturilor rutiere, precum şi în scopul facilitării traficului rutier, au convenit asupra Acordului între Guvernul R. Moldova şi Guvernul Republicii Lituania privind conversiunea permiselor de conducere, conform căruia, titularul permisului de conducere emis de autoritatea uneia dintre părţile contractante, care îşi stabileşte reşedinţa pe teritoriul altei părţi, are dreptul să-şi convertească permisul de conducere, fără a susţine examene teoretice şi practice”, se arată în document.

Potrivit documentului, prevederile Acordului vor oferi cetăţenilor R. Moldova, stabiliţi permanent sau provizoriu în Republica Lituania, un şir de beneficii cum ar fi scutirea de şcolarizare şi examinarea suplimentară la convertirea permiselor de conducere şi cheltuielilor aferente acestui proces, libera circulaţie în traficul internaţional, inclusiv prin facilitarea încheierii contractelor de muncă.

Acordul a fost semnat la Vilnius, pe 7 octombrie 2021, de către secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, Veaceslav Dobîndă și Ministra afacerilor interne al Republicii Lituania, Agne Bilotaite.

Documentul urmează a fi aprobat pe un termen nelimitat şi va intra în vigoare la treizeci de zile după recepţionarea ultimei notificări în scris prin canale diplomatice, prin care părțile contractante se informează oficial reciproc despre îndeplinirea procedurilor lor interne necesare pentru intrarea în vigoare a Acordului.