Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Parlamentul a anulat secretul…

DOC Parlamentul a anulat secretul offshore. Va fi publicată lista beneficiarilor efectivi ai companiilor cu fondatori în jurisdicții care nu asigură transparența

Parlamentul a aprobat în a doua lectură proiectul de lege pentru modificarea Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, care prevede anularea secretului offshore.

Conform inițiativei legislative, Agenția Servicii Publice (ASP) va asigura vizualizarea publică a informației din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi în resursele și platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii. Astfel, va fi publicată lista beneficiarilor efectivi ai tuturor companiilor cu fondatori în jurisdicții care nu asigură transparența.

„În R. Moldova sunt înregistrate puțin peste 500 de companii care vor fi afectate de această prevedere, respectiv volumul de lucru pentru instituțiile de stat (ASP, în primul rând), nu va fi unul prea mare (…). Alte țări au înțeles aceste riscuri de peste zece ani și întreprind acțiuni, chiar dacă rezistența este mare. Recent, până și SUA au interzis offshorurile, obligând companiile să-și divulge public beneficiarii efectivi”, se arată în document.

Lista beneficiarilor efectivi va putea fi accesată pe toate platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii. Noile prevederi ar urma să contribuie la asigurarea stabilității economice a statului, prevenirea corupției, evaziunii fiscale și spălării banilor.

Inițiativa legislativă a fost susținută de 74 de parlamentari.

Proiectul nu necesită alocări bugetare.