Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Ministerul de Externe a…

DOC Ministerul de Externe a actualizat alertele de călătorie. Condițiile de intrare pe teritoriul altor state

Foto: diez.md

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a actualizat vineri, 29 octombrie, alertele de călătorie. Ministerul menționează că persoanelor vaccinate ar trebui să li se permită să călătorească către UE dacă: sunt complet vaccinate cu un vaccin împotriva COVID-19 aprobat de UE și au primit ultima doză recomandată a vaccinului cu cel puțin 14 zile înainte de sosire.

Condițiile de călătorie în țările vecine

România

Toți cetățenii R. Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei.

Măsura carantinei se instituie pentru cetățenii străini și apatrizii care sosesc în România, indiferent de zona din care vin (verde, galbenă sau roșie), inclusiv din R. Moldova, pentru o perioadă de 14 zile (cu excepția celor care vin din UE/SEE/Confederația Elvețiană).

Sunt scutite de la măsura carantinei persoanele care fac dovada vaccinării (10 zile de la încheierea schemei), cele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile, copiii cu vârsta mai mică sau egală de 12 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2; copiii cu vârsta mai mare de 12 ani și mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Intrarea pe teritoriul României poate fi permisă dacă prezintă garanții că li se va permite intrarea pe teritoriul statului de destinație sau că vor părăsi teritoriul României – având acte doveditoare în acest sens.

Ucraina

Cetățenii R. Moldova pot intra în Ucraina, prezentând obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina (polița de asigurare urmează să acopere perioada de ședere în Ucraina), precum și unul
din următoarele documente:

  • rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat cu cel mult 72 ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei sau
  • rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuat cu cel mult 72 ore înaintea intrării pe teritoriul Ucrainei sau
  • certificat medical emis de autoritățile medicale ale R. Moldova ce confirmă primirea uneia sau mai multe doze de vaccinuri contra COVID19, recunoscute de Organizația Mondială a Sănătății.

Documentele menționate urmează a fi emise sau traduse în limba engleză. Aceste documente nu sunt necesare pentru copiii cu vârsta până la 12 ani, ei urmând să dispună doar de polița de asigurare medicală.

Totodată, cetățenii R. Moldova la intrare în Ucraina (cu excepția celor care dispun de certificate medicale ce confirmă primirea uneia sau mai multe doze de vaccinuri contra COVID-19) vor fi impuși să instaleze în telefonul său mobil aplicația serviciului electronic ucrainean „Vdoma” și să se autoizoleze pe o perioadă de 10 zile, care se începe la 72 de ore după trecerea hotarului.

Vedeți mai jos informații actualizate pentru fiecare țară în parte:

45 de decese și 1 573 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate vineri, 29 octombrie, în R. Moldova. Din numărul total de cazuri, 15 cazuri asociate cu contact în afara țării: 7-Italia, 3-Germania, 2-România, 2-Franța, 1-Rusia.