Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Mai mulți actori de…

DOC Mai mulți actori de la Teatrul Național „Mihai Eminescu” au primit titluri onorifice. Decretul, semnat de președinta R. Moldova

Cu ocazia aniversării celor 100 de ani de la fondarea Teatrului Național „Mihai Eminescu”, 12 actori au primit titluri onorifice pentru merite deosebite în dezvoltarea și promovarea artei teatrale naționale. Un decret în acest sens a fost semnat miercuri, 6 octombrie, de către președinta R. Moldova, Maia Sandu.

În temeiul art. 88 lit. a) din Constituția Republicii Moldova și al Legii cu privire la distincțiile de stat ale Republicii Moldova, Pregedintele Republicii Moldova decretează:

Art.1. – Pentru merite deosebite în dezvoltarea și promovarea artei teatrale naționale și a valorilor universale ale culturii, pentru talent remarcabil dedicat scenei și rezistență în fața provocărilor epocii, pentru asumarea misiunii de cultivare a limbii române, precum și cu prilejul marcării a  100 de ani de la fondarea Teatrului, se conferă:

Titlul onorific „Artist al Poporului” – Angela Ciobanu, Alexandru Cozub, Anatolie Durbală, Alexandru Leanca, Silvia Luca, Petru Oistric.

Titlul onorific „Maestru în Artă” – Alexandru Tîrșu.

Titlul onorific „Artist Emerit” – Vadim Buinovschi, Iurie Focșa, Serghei Racenco, Alexandru Pleșca, Doriana Marginean.

Decretul semnat de către șefa statului:

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău a fost înființat pe 10 octombrie 1920.

Președintele României, Klaus-Werner Iohannis, a conferit prin decret prezidențial medalia „Centenarul Marii Uniri” și brevetele aferente unor personalități din R. Moldova. Detalii aici.

În contextul acțiunilor de marcare a Centenarului Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, Ambasada României la Chișinău a organizat pe 6 octombrie curent, o ceremonie de înmânare, de către ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, a distincțiilor menționate următoarelor personalități: Maria Sargun, cercetător bibliograf, Tudor Zbârnea, director al Muzeului Național de Artă al Moldovei, Petru Hadârcă, director general al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Anatol Vidrașcu, editor și activist, Simion Ropot, redactor-șef la Monitorul Oficial al R. Moldova, Iulian Rusanovschi, reprezentantul AO „Monumentum”, Valentina Casian, primară a municipiului Strășeni.

Citiți și: DOC/ Un grup de profesori a fost decorat cu distincții de stat. Decretul, semnat de președinta R. Moldova