• DOC/ Guvernul a aprobat proiectul de lege ce prevede anularea examenelor de Bacalaureat, sesiunea 2020

  DOC/ Guvernul a aprobat proiectul de lege ce prevede anularea examenelor de Bacalaureat, sesiunea 2020
  vizualizări
  13 mai 2020 | 16:13

  După ce conducerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a venit miercuri, 13 mai, cu propunerea de amânare a exemenelor de bacalaureata pentru sesiunea 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, cabinetul de miniștri a aprobat în ședință proiectul de lege în acest sens.

  ,,Eliberarea diplomei de bacalaureat, care conferă dreptul de admitere în învățământul superior şi în învățământul profesional tehnic postsecundar nonterțiar, pentru elevii care s-au înscris, în termenele stabilite, pentru a susține examenul în sesiunea 2020 și finalizează în acest an de studii clasa a XII-a deliceu sau programa de liceu în instituțiile de învățământ profesional tehnic postsecundar cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), cu calcularea notelor pentru probele de examen de bacalaureat în baza notelor obținute pe parcursul claselor de liceu/anilor de studii I-III în învățământul profesional tehnic postsecundar.

  Notele pentru probele de examen reprezentă media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale, obținute de elevi pe parcursul claselor X-XII/anilor de studii I-III în învățământul profesional tehnic postsecundar, la disciplinele respective
  “, se arată în proiect.

  ,,Totodată, elevii din clasele a IX-a, a XII-a și cei care au finalizat programa de liceu în instituțiile de învățământ profesional tehnic postsecundar care nu reușesc să finalizeze acest an de studii cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), restanțierii din anii precedenți, persoanele care au finalizat programa de liceu în instituțiile de învățământ superior, care s-au înscris pentru a susține examenul în sesiunea de examene 2020 și persoanele care au solicitat susținerea examenului de bacalaureat în regim de externat vor putea susține examenul în următoarea sesiune, în condiţiile stabilite de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării“, se mai arată în proiect.

  Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a anunțat astăzi, 13 mai, în cadrul unui briefing de presă decizia Ministerului Educației, Culturii și Cercetării privind examenele naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020 în contextul situației epidemiologice urmare a răspândirii infecției COVID-19 și efectele acesteia asupra organizării procesului educațional.

  „Situația excepțională cere soluții excepționale, iar realitatea de zi cu zi te obligă uneori la măsuri pe care ți-ai dori să nu fie nevoie să le iei. Decizia noastră nu a fost luată ușor. Am cântărit fiecare aspect, am analizat fiecare situație în parte.”, a menționat ministrul Igor Șarov.

  În context, oficialul a prezentat cele 4 scenarii realizate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare. 

  Scenariul 1 „Susținerea examenului de bacalaureat în centrele existente de BAC, dotate cu monitorizare video”, care ar menține organizarea unui examen corect, obiectiv și credibil, dar favorizează riscul de contaminare, atât pentru elevi cât și pentru profesorii asistenți și evaluatori.

  Scenariul II „Susținerea examenului de bacalaureat în instituțiile de învățământ de proveniență” ar asigura o mai bună menținere a distanței sociale și prezența unui număr mai mic de candidați în cadrul unui singur centru. Însă lipsa monitorizării video va încuraja frauda și corupția.

  Scenariul III „Susținerea examenului de bacalaureat în regim online”, fiecare elev ar fi în condiții sigure acasă, dar este imposibilă identificarea persoanei care susține examenul în fața calculatorului și lipsește un soft specializat pentru acest exercițiu.

  Scenariul IV „Anularea examenului de bacalaureat și eliberarea diplomelor în baza mediilor anuale din perioada de liceu” elimină riscul de contaminare.  Diploma de bacalaureat va avea aceeași valoare juridică pentru instituțiile de învățământ superior din țară și peste hotarele republicii, în cazul emiterii unei hotărâri de parlament corespunzătoare.

  „Scenariile 1-3  ar reprezenta angajamente riscante, mai ales că vorbim de 17459 candidați care ar trebui să parcurgă, timp de mai multe zile, toate probele acestui examen. De aceea Ministerul Educației, Culturii și Cercetării își asumă luarea deciziei privind anularea examenului național de bacalaureat (scenariul IV). Reiterez că în situația dată abordarea situației curente este centrată pe axioma că în toate acțiunile sistemului educațional, urmează să aibă prioritate sănătatea copiilor și a cadrelor didactice și anume – evitarea contaminării cu coronavirus”, a subliniat oficialul.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  O moașă de la Spitalul Raional, Ialoveni, răpusă de COVID-19

  Se înregistrează un nou deces printre cadrele medicale din R. Moldova. Este vorba de Elena Suvac care a activat în calitate de moașă în IMSP SR, Ialoveni. Lucrătoarea medicală a pierdut lupta cu virisul la vârs…
  O moașă de la Spitalul Raional, Ialoveni, răpusă de COVID-19

  Zi de doliu național în Ucraina! Bilanțul victimelor accidentului aviatic din regiunea Harkov: 25 de oameni au decedat

  Autoritățile ucrainene oferă un nou bilanț al accidentului aviatic care s-a produs vineri seara, la Harkov. Cele mai recente date arată că 25 de oameni dintre cei 27 aflați la bordul avionului militar AN-26 au…
  Zi de doliu național în Ucraina! Bilanțul victimelor accidentului aviatic din regiunea Harkov: 25 de oameni au decedat

  O deputată PRO-Moldova, infectată cu COVID-19: Virusul este mult prea aproape

  Vineri, 25 septembrie, deputata PRO-Moldova, Ruxanda Glavan, a fost testată pozitiv cu coronavirus. Deputata se tratează la domiciliu. Sâmbătă, 26 septembrie, Ruxanda Glavan a anunțat pe pagina sa de Facebook,…
  O deputată PRO-Moldova, infectată cu COVID-19: Virusul este mult prea aproape

  La invitația Zinaidei Greceanîi, Președinta Uniunii Interparlamentare vizitează, în premieră, R. Moldova

  Pentru prima dată, R. Moldova va fi vizitată, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie, de PreședintaUniunii Interparlamentare (UIP) – organizație globală a Parlamentelor naționale, care întrunește 179 de Parlam…
  La invitația Zinaidei Greceanîi, Președinta Uniunii Interparlamentare vizitează, în premieră, R. Moldova

  Oficial OMS: Se estimează că vom ajunge la două milioane de morţi dacă nu facem totul contra pandemiei

  Două milioane de morţi din cauza Covid-19, adică dublul celor decedaţi până în prezent de noul coronavirus, este o cifră „foarte probabilă” dacă nu se face totul pentru a combate pandemia, a afirmat vineri un î…
  Oficial OMS: Se estimează că vom ajunge la două milioane de morţi dacă nu facem totul contra pandemiei

  Alegeri prezidențiale 2020: calendarul activităților organelor electorale

  Pe 1 noiembrie 2020 cetățenii R. Moldova își vor alege președintele. Perioada electorală pentru alegerile prezidențiale din această toamnă durează 90 de zile și se va finaliza odată cu confirmarea rezultatelor…
  Alegeri prezidențiale 2020: calendarul activităților organelor electorale