Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Edificarea construcțiilor capitale în…

DOC Edificarea construcțiilor capitale în spațiile verzi ale localităților urbane și rurale ar putea fi interzisă

Imagine-simbol

Edificarea construcțiilor capitale în spațiile verzi ale localităților urbane și rurale ar putea fi interzisă. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat luni, 6 decembrie, de către deputații din Parlamentul de la Chișinău.

Potrivit autoarei proiectului, Ina Coșeru, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), unii agenți economici elaborează documentația de proiectare pentru construirea și amplasarea, în spațiile verzi, a unor obiective de alimentație publică, ulterior modifică planul general de urbanism și documentația de proiectare prin construirea unor etaje suplimentare cu o altă destinație (de regulă locativă), iar în final și spațiile proiectate inițial ca fiind de alimentație publică sunt utilizate în alte scopuri, inclusiv fără modificarea destinației.

Astfel, prin acest proiect de lege se propune stabilirea interdicției privind edificarea construcțiilor în spațiile verzi ale localităților urbane și rurale, cu indicarea expresă a posibilității eliberării de către administrația publică locală a autorizației pentru amplasarea obiectivelor și instalațiilor compatibile cu spațiile verzi, și anume a celor pentru practicarea sportului, jocurilor și odihnei, sau a obiectivelor cu caracter cultural-artistic și, exclusiv, a unităților comerciale mobile, fără edificarea unor construcții.

Totodată, proiectul prevede și modificarea Codului contravențional, pentru sancționarea faptelor de construcție sau amplasare neautorizată a obiectivelor pe teritoriul spațiilor verzi, proprietate publică. Așadar, Codul contravențional a fost completat cu un articol, care prevede amenzi pentru cei care încalcă legislația. Mărimea contravenției pentru persoanele fizice variază de la 60 la 90 unități contravenționale.

De asemenea, persoanele cu funcții de răspundere riscă amenzi în valoare de la 210 la 270 unități contravenționale, iar, pentru persoanele juridice, mărimea contravenției variază de la 240 la 300 de unități contravenționale.