Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Directorii instituțiilor publice culturale…

DOC Directorii instituțiilor publice culturale vor fi numiți prin concurs. Președinta Sandu a semnat decretul de promulgare a legii

Președinta Maia Sandu a semnat decretul de promulgare a legii cu privire la modificarea cadrului privind activitatea teatrelor, circurilor și organizațiilor concertistice. Astfel, instituțiile publice culturale nu vor mai fi administrate la discreția conducătorului instituției fondatoare.

La 12 februarie curent, Parlamentul a probat proiectul de lege cu privire la modificarea Legii cu privire la teatre, circuri și organizații concertistice. Astfel, aceste instituții trebuie să aibă un manager selectat prin concurs, care să asigure o bună administrare a instituției, să reprezinte interesele colectivului și ale spectatorilor.

Autorii proiectului menționează că „noile modificări vin să evite abuzurile și factorii de corupție, în vederea excluderii posibilității de a numi conducătorii unor astfel de instituții publice fără concurs”.

De asemenea, parlamentarii au stabilit că funcția de administrator al instituțiilor respective să fie exercitată cel mult două termene consecutive, lucru care ar conduce la diminuarea corupției, a conflictelor de interese și a altor fenomene negative.

Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 1421/2002 cu privire la teatre, circuri și organizații concertistice a fost semnat de președinta Maia Sandu la 4 martie curent.