Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ „Deportarea” profesorilor turci de…

DOC „Deportarea” profesorilor turci de la liceul Orizont. 17 întrebări de la ZdG, un simplu răspuns de la SIS

Încă din 6 septembrie, când cei șapte angajați de la liceul „Orizont” au fost expulzați din R. Moldova, Ziarul de Gardă a solicitat mai multe detalii despre acest caz de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS), însă întrebările noastre au rămas fără răspuns. Ulterior, pe 11 septembrie, am expediat o solicitare oficială de informații către SIS, precizând că avem nevoie de răspunsuri într-un timp cât mai scurt, pentru că subiectul este unul de interes public. Am primit „un răspuns” la întrebările noastre abia pe 25 septembrie, iar răspunsul oficial nu include și detaliile pe care le-am solicitat.

Ziarul de Gardă a cerut Serviciului de Informații și Securitate detalii despre decizia în baza căreia au fost expulzați cei șapte cetățeni străini; care au fost argumentele care au stat la baza acestei decizii; cine a luat această decizie; când le-a fost comunicată acestea decizie angajaților liceului „Orizont” etc. Întrebările au fost adresate în contextul în care existau mai multe nelămuriri cu privire la expulzarea profesorilor.

La 14 zile de la expedierea solicitării de informații, am primit și un răspuns de la SIS. La cele 17 întrebări pe care le-am adresat, am primit următorul răspuns:

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a luat act de solicitarea venită din partea Dumneavoastră și vă aduce  la cunoștință că procedura de îndepărtare a cetățenilor străini de pe teritoriul național a fost efectuată în conformitate cu legislația națională în baza actelor emise de către autoritatea abilitată.

În aceeași ordine de idei, menționăm că la data de 06.09.2018, Serviciul de Informații și Securitate a acordat suportul necesar Biroului Migrație și Azil al MAI al R. Moldova pentru punerea în executare a deciziilor menționate supra, în termenul prevăzut de lege.

Totodată, folosim acest prilej pentru a ne exprima aprecierile față de aportul și eforturile publicației pe care o reprezentați la informarea veridică și echidistantă a publicului, și reiterăm disponibilitatea pentru o cooperare reciproc avantajoasă, în limitele impuse de legislația în domeniul de activitate a serviciilor de informații.

Solicitarea de informații expediată de Ziarul de Gardă către Serviciul de Informații și Securitate:

Șapte cetățeni străini au fost expulzați în dimineața zilei de 6 septembrie 2018 din R. Moldova. Aceștia au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu.  SIS susține că aceștia ar avea legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

Citiți și:

FOTO/DOC. O țară fără „Orizont”: Întâlnirile politice, dosarul penal și extrădarea a 18 cetățeni turci