Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ De la 19 la…

DOC De la 19 la 23. Guvernul propune extinderea numărului membrilor cu drept de vot deliberativ al Comisiei interdepartamentale pentru protecția secretului de stat

Guvernul propune actualizarea componenței Comisiei interdepartamentale pentru protecția secretului de stat. Astfel, se propune extinderea numărului membrilor cu drept de vot deliberativ al Comisiei de la 19 la 23, cu includerea în listă a secretarilor generali ai ministerelor infrastructurii și dezvoltării regionale, economiei, agriculturii și industriei alimentare, mediului, educației și cercetării, sănătății, muncii și protecției sociale, culturii.

Un proiect de lege în acest sens urmează să fie examinat în cadrul ședinței de miercuri, 2 februarie, a Executivului.

Comisia interdepartamentală pentru protecţia secretului de stat a fost creată conform Legii cu privire la secretul de stat şi este un organ colegial, care coordonează activitatea autorităţilor publice, întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor, indiferent de forma de proprietate, în domeniul protecţiei secretului de stat. Comisia îşi realizează funcţiile şi abilităţile supradepartamentale în conformitate cu Legea sus-menţionată.

Comisia asigură, în limita competenţelor sale, promovarea politicii de stat în domeniul protecţiei secretului de stat, înregistrează nomenclatoarele departamentale de informaţii care urmează a fi secretizate, organizează şi coordonează activitatea cu regim secret a autorităţilor publice centrale şi locale, întreprinderilor, instituţiilor, organizaţiilor şi subdiviziunilor lor structurale, indiferent de forma de proprietate, a reprezentanţelor diplomatice şi a altor instituţii ale R. Moldova din străinătate. Comisia examinează, de asemenea, aspectele privind protecţia tehnică a informaţiilor atribuite la secretul de stat, elaborează măsuri organizatorice şi tehnice pentru asigurarea dreptului la proprietate asupra informaţiei.

Secretul de stat constituie informaţiile protejate de stat în domeniul apărării naţionale, economiei, ştiinţei şi tehnicii, relaţiilor externe, securităţii statului, asigurării ordinii de drept şi activităţii autorităţilor publice, a căror divulgare neautorizată sau pierdere este de natură să aducă atingere intereselor și securităţii R. Moldova.