Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Cum vor recupera angajații…

DOC Cum vor recupera angajații zilele de 1 și 2 iunie – declarate zile de odihnă pentru sectorul public. Proiectul hotărârii Guvernului

Sursa: Daniel Vodă/Facebook

Zilele de 1 și 2 iunie, care vor fi declarate zile de odihnă pentru angajații din sectorul public în contextul reuniunii Comunității Politice Europene (CPE), urmează să fie recuperate prin extinderea timpului zilnic de muncă. Conform proiectului hotărârii inclus pe ordinea de zi a ședinței Guvernului din 17 mai, pentru întreprinderile din sectorul real al economiei naționale, hotărârea Executivului are caracter de recomandare.

Evidența timpului de muncă necesar spre recuperare deplină a orelor de odihnă se va ține de către angajator, individual pentru fiecare salariat, se arată în documentul Guvernului.

Totodată, ministerele, alte autorități administrative centrale și locale și instituțiile publice vor asigura, la necesitate, buna funcționare a unităților subordonate.

„Proba de examen din cadrul examenului național de bacalaureat stabilită la data de 2 iunie 2023 se va desfășura conform orarului stabilit de Ministerul Educației și Cercetării, cu atragerea la muncă a salariaților în conformitate cu prevederile Codului muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003”, se mai menționează în hotărâre.

Potrivit notei informative a proiectului hotărârii Guvernului „cu privire la declararea unor zile de odihnă” (1 și 2 iunie 2023), având în vedere că ziua de 1 iunie este Ziua ocrotirii copilului, în temeiul prevederilor alin. (5) art. 111 din Codul muncii nr. 154/2003, se propune ca ziua de joi – 1 iunie 2023 să fie considerată zi de odihnă. De asemenea, „în scopul utilizării optime de către salariați a zilei de odihnă (1 iunie 2023) și zilelor de repaus săptămânal” se propune a considera și ziua de vineri – 2 iunie zi de odihnă. În ambele cazuri, cu recuperarea deplină a timpului de odihnă, prin extinderea timpului zilnic de muncă.

Ca urmare, pentru ministere, alte autorități administrative centrale și locale și instituțiile publice zilele de 1 și 2 iunie 2023 se vor considera zile de odihnă cu recuperare deplină prin extinderea timpului zilnic de muncă, cu asigurarea la necesitate a bunei funcționări a unităților subordonate.

subiect-06-nu-326-mmps-2023_0 by Ziarul de Gardă on Scribd

Anterior, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a informat că în conformitate cu Ordinul Ministrului Educației și Cercetării nr. 439 din 05 mai 2023, semestrul II al anului de studii 2022-2023 se va încheia la 30 mai 2023.

La 3 mai, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a spus că Ministerul Muncii și Protecției Sociale va veni cu inițiativa de a declara data de 1 iunie – zi liberă, iar data de 2 iunie, zi liberă pentru sectorul public, „astfel încât să putem să organizăm armonios procesele aferente desfășurării summitului Comunității Politice Europene”.

Summitul Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023, va avea loc în satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.

Autoritățile au secretizat temporar mai multe informații cu privire la organizarea Summitului Comunității Politice Europene care va avea loc în R. Moldova pe 1 iunie, „pentru a evita acțiuni de sabotaj și perturbări”. Oficiali din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene ne-au transmis că „toate cheltuielile vor fi anunțate public după încheierea summitului” . 

Ziarul de Gardă a constatat însă că în toiul pregătirilor pentru eveniment au fost efectuate mai multe lucrări, fiind organizate inclusiv licitații de câteva sute de milioane de lei pentru reparația câtorva drumuri care duc spre vinăria privată ce va găzdui evenimentul.