Principală  —  Reporter Special   —   VIDEO/ Summitul Comunității Politice Europene,…

VIDEO Summitul Comunității Politice Europene, organizat la o vinărie privată: Costuri secretizate temporar, licitații de sute de milioane de lei și neînțelegeri între Primăria Chișinău și Guvern

Autoritățile au secretizat temporar mai multe informații cu privire la organizarea Summitului Comunității Politice Europene care va avea loc în R. Moldova pe 1 iunie, „pentru a evita acțiuni de sabotaj și perturbări”. Oficiali din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene ne-au transmis că toate cheltuielile vor fi anunțate public după încheierea summitului”

Ziarul de Gardă a constatat însă că în toiul pregătirilor pentru eveniment au fost efectuate mai multe lucrări, fiind organizate inclusiv licitații de câteva sute de milioane de lei pentru reparația câtorva drumuri care duc spre vinăria privată ce va găzdui evenimentul. 

Segmentul de drum de la Aeroportul Internațional Chișinău spre Sângera rămâne însă nereparat, pentru că Primăria Chișinău spune că nu are bani și cere Guvernului să acopere cheltuielile. 


Reuniunea de la „Castel Mimi”

Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al ministrului de Externe. Foto: Facebook

Summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie va fi organizat la vinăria „Castel Mimi”, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) precizând pentru ZdG că locația respectivă a fost selectată, „întrucât dispune de capacitatea necesară de a găzdui un număr mare de persoane și reprezintă un punct turistic major pentru țara noastră”. Cei de la MAEIE spun că autoritățile au luat în calcul organizarea evenimentului la Palatul Republicii, însă au renunțat la idee din mai multe motive. 

„Organizarea evenimentului la Palatul Republicii presupune blocarea capitalei pentru câteva zile sau chiar săptămâni și crearea de incomodități chișinăuienilor. Mai mult, organizarea unui summit de acest nivel necesită măsuri sporite de securitate, în contextul participării a aproximativ 50 de șefi de state și de guverne din Europa și oficiali ai Uniunii Europene, ceea ce ar fi fost dificil de realizat în centrul orașului”, ne-a transmis Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al ministrului de Externe, Nicu Popescu.

„Castel Mimi” SRL îl are în calitate de fondator pe Iurie Trofim, proprietar al hotelului Jolly Alon, Domeniilor Speia (vinuri create din plantațiile de viță-de-vie din Speia) şi al altor  active, iar în calitate de director general – pe fiul acestuia, Adrian Trofim. În ultimii ani, compania a raportat venituri de zeci de milioane de lei din vânzări.

„Castel Mimi„ unde va fi organizat summitul din 1 iunie. Foto castelmimi.md

În februarie 2023 „Castel Mimi” SRL a câștigat o licitație în valoare de 190 de mii de lei, realizată de Parlament, pentru servicii de deservire a delegațiilor oficiale participante la cea de-a X-a Sesiune Ordinară a Adunării Parlamentare Euronest. Contractul a fost adjudecat în urma unei proceduri de achiziție prin negociere, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

Informații legate de organizare și buget, secretizate

Printr-o decizie din 19 ianuarie curent a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE),  autoritățile au secretizat temporar mai multe informații cu privire la organizare și buget, inclusiv cheltuielile de chirie a locației, pentru a evita acțiuni de sabotaj și perturbări.

CSE a împuternicit MAEIE, în calitate de entitate responsabilă pentru organizarea reuniunii, să încheie contractele de achiziții ale bunurilor și serviciilor necesare desfășurării reuniunii prin proceduri de negociere, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare. 

MAEIE și Președinția au evitat să ne dea detalii despre achiziționarea de bunuri și servicii.

Toate cheltuielile vor fi anunțate public după încheierea summitului”, ne-a transmis Igor Zaharov.

Guvernul alocă bani pentru reparația gării feroviare din Chișinău și a parcării din apropierea vinăriei „Castel Mimi” 

O parte din costurile organizării reuniunii Comunității Politice Europene sunt acoperite din bugetul de stat, iar o altă parte – de Consiliul Uniunii Europene, ne-a informat MAEIE. Pentru acoperirea cheltuielilor legate de organizarea evenimentului, Guvernul a decis alocarea a 6,5 milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului. 

Conform proiectului votat la 19 aprilie, Consiliul raional Anenii Noi urmează să primească peste 782000 de lei, sumă destinată pentru lucrările de reparație și întreținere a drumului public L478 – Bulboaca – Chirca – Merenii Noi – Floreni. Alte 1,9 milioane de lei vor fi alocate pentru amenajarea accesului către stația feroviară Bulboaca și amenajarea parcării din apropierea Castel Mimi, unde se va desfășura reuniunea din 1 iunie. 

La fel, Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” va primi în jur de 3,8 milioane de lei pentru reabilitarea stației feroviare din Chișinău și Bulboaca, dar și pentru reabilitarea trenurilor modernizate D1M, cu care oaspeții vor călători de la Chișinău spre localul în care va fi organizat summitul. În această sumă au fost incluse și cheltuieli de circa 84000 de lei pentru servicii de transportare a participanților la reuniune.

„Facem din nou electricitatea. Practic, am scos instalațiile vechi și le înlocuim cu noi”

La 2 mai curent Ziarul de Gardă a mers în satul Bulboaca, pentru a vedea la ce etapă se află pregătirile pentru summit. Am constatat că drumul care duce de la Aeroportul Internațional Chișinău spre Bulboaca este în reparații, muncitorii lucrând la aplicarea asfaltului și a marcajului rutier, iar în localitate muncitorii lucrează preponderent la amenajarea stației feroviare, a iluminatului și la asfaltarea traseului. De la Aeroport până în orașul Sângera însă lucrări de asfaltare nu au fost efectuate.

Lucrări de reparație la o clădire din vecinătatea „Castel Mimi”. Foto ZdG

„Au fost finalizate lucrările de amenajare a sălii feroviare de așteptare. Afară a fost făcută fațada clădirii, bordurile și trotuarele. Geamurile și ușile au fost vopsite. În cabinetele de vizavi de sala de așteptare a fost pus linoleum. Acum se lucrează la amenajarea părții din spate a clădirii. Dacă vor veni acei oameni, cred că nu vin degeaba. Poate ne-or finanța. Avem și noi speranțe. Rezultatul îl vom vedea la urmă. Considerăm și noi că vom fi europeni cândva”, ne-a spus un muncitor antrenat în lucrări la stația feroviară Bulboaca. 

„Facem din nou electricitatea. Practic, am scos instalațiile vechi și le înlocuim cu noi. Va fi un eveniment mare, dar pe noi, oamenii de rând, nu ne prea încălzește asta”, ne-a spus un alt muncitor. 

Amenajarea părții din spate a stației feroviare din Bulboaca. Foto: ZdG

Pregătirile sunt în toi și la gara feroviară din Chișinău, unde am găsit muncitori care marți, 2 mai, efectuau lucrări gospodărești și spălau capacele de canalizare de pe peron, pentru ca ulterior să fie vopsite.  

Gara feroviară Chișinău. Foto: ZdG

Primarul de Bulboaca: „Toți avem așteptări de la acest eveniment” 

Primarul satului Bulboaca, Ion Berzoi, spune că și consiliul local a contribuit la pregătirea summitului. „Am amenajat patru stații la intrările în sat. Avem bordura, pavajul. Consiliul local a alocat niște surse financiare. Neștiind că va fi summitul, în 2023 Consiliul a alocat bani pentru anumite lucrări. Noi nu facem asta doar pentru 1 iunie. Sunt lucrări planificate mai înainte”, a spus Ion Berzoi. 

Ion Berzoi, primar al satului Bulboaca. Foto: ZdG

Conform primarului, localnicii din Bulboaca au fost informați despre eveniment și măsurile de securitate care vor fi luate.

„Organele de drept au mers la toți localnicii, în special la cei din apropierea Castel Mimi. Oamenii au fost informați despre eveniment. Vom avea ecusoane speciale care să arate că suntem din localitate, iar în baza lor vom avea acces în localitate. Oamenii se gândesc că ar fi bine să aibă posibilitatea de a vedea măcar un președinte de țară, dar vom vedea atunci cum și dacă va fi posibil. Toți avem așteptări de la acest eveniment. Orice schimbare este pozitivă. Indiferent de cine va veni, noi ne dorim o schimbare și o viziune clară pentru a trăi mai bine. Ne dorim cu toții să avem vremuri mai bune”, a spus primarul Ion Berzoi. 

Primăria Chișinău se implică, dar vrea bani de la Guvern 

La pregătirea summitului din 1 iunie contribuie și Primăria municipiului Chișinău, după ce autoritățile centrale au solicitat reprezentanților instituției un șir de activități gospodărești, în vederea asigurării securității deplasării delegațiilor oficiale de la Aeroportul Internațional Chișinău până la Porțile Orașului, inclusiv până în orașul Sângera. 

Viceprimarul Ilie Ceban susține că instituția ar trebui să efectueze lucrările gospodărești,  costul cărora ar fi de circa 4 milioane de lei. El spune că acești bani nu au fost prevăzuți în buget, astfel că primăria a solicitat Guvernului să acopere aceste cheltuieli.  

Aceste resurse nu au prevăzute în buget pentru a interveni. Sunt sume destul de impunătoare. Au fost solicitări ca să fie acoperite de către autoritatea centrală”, a spus Ilie Ceban la ședința operativă a serviciilor municipale din 18 aprilie. 

Tot primăriei Chișinău i s-a cerut să efectueze lucrări de asfaltare în preajma Aeroportului, spre localitatea Sângera, care ar valora circa 1 milion de lei și lucrări de reabilitare a drumurilor spre vinăriile „Mileștii Mici” și „Cricova”. Până la 4 mai, primăria nu demarase lucrările de asfaltare, edilul motivând că instituția nu dispune de bani și că procedural nu va reuși să termine lucrările până la 1 iunie, astfel că a cerut Guvernului să se implice. 

Lucrări de reparație a segmentului de drum pe Viaduct. Foto: primăria Chișinău

„Noi nici nu mai reușim, chiar să vrem, ținând cont de proceduri și licitații. Plus, ar trebui să mergem la Consiliul municipal și nu știm care va fi reacția despre alocarea surselor financiare pe care nu le avem planificate. Solicitați oficial Guvernului ca aceste porțiuni să fie reabilitate, ei pot să facă asta fără licitații, așa cum s-a întâmplat în cazul drumului până la Bulboaca, unde au fost alocate resurse considerabile de bani. Să facă ASD. Ei pot face asta, doar dacă nu vrem ca oaspeții noștri să vadă că mai avem și drumuri foarte stricate de la Aeroport până la Porțile Orașului. Noi vom reabilita tot ceea ce ține de raza orașului”, a spus Ion Ceban la ședința operativă a serviciilor municipale din 18 aprilie. 

Primăriei Chișinău i s-a cerut și suplinirea numărului de unități pe ruta de troleibuz care face legătura între centrul orașului și Aeroport. La 2 mai curent reprezentanții instituției au anunțat că pentru participanții la summit vor fi oferite 2500 de abonamente gratuite în transportul public din Chișinău.

Reabilitarea drumului din preajma Aeroportului – incertă

Solicitată de ZdG, Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Chișinău, a spus că nu știe din ce considerente asfaltarea porțiunii de drum între Aeroportul Chișinău și orașul Sângera a fost lăsată pe seama primăriei Chișinău. 

Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Chișinău. Foto: chisinau.md

„Noi îndeplinim toate solicitările, plus ceea ce noi considerăm că pot fi binevenite. Facem anumite proiecte sau conservăm șantierele și le securizăm. Primăria își va onora angajamentele pe ceea ce ține de responsabilitatea ei. Dacă solicitările țin de sume mai mari de un milion de lei, noi trebuie să facem licitație, pentru că noi nu putem face derogare de la lege așa cum au făcut-o colegii, iar asta ar dura ceva timp. Nu știu din ce considerente au omis reabilitarea segmentului de drum de la Aeroport până în orașul Sângera. Noi nu cunoșteam la începutul anului, când se planifică bugetul, că va avea loc summitul și este greu să introduci cheltuieli. Acesta nu este un teren de joacă sau un spațiu mic. Este un drum mare. Evenimentele vin și pleacă, crizele vin și pleacă, dar CNA rămâne și ar putea să-i întrebe pe cei care își vor pune semnăturile pe astfel de proiecte”, a spus Natalia Ixari.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, susține că edilul capitalei se contrazice în declarații și spune că toate propunerile privind organizarea summitului urmează să fie transmise în format de lucru și nu în declarații publice care nu ajută la soluționare.

Daniel Vodă, purtător de cuvânt al Guvernului. Foto: mfa.gov.md

„Noi am remarcat că în spațiul public colegii din primăria Chișinău au lansat mai multe mesaje legate de procesul organizatoric. Solicitările sunt examinate de echipa organizatorică, reieșind din prioritățile de pe agendă. Dacă propunerile care sunt înaintate sunt absolut necesare, ele sunt procesate și se implementează pentru buna organizare a summitului. Trebuie de remarcat faptul că toate investițiile în infrastructură nu sunt investiții pentru summit, acestea sunt investiții pentru cetățeni, pentru a spori condițiile de acces. Se repară nu doar drumul spre Bulboaca, ci mai multe drumuri concomitent, dar evident că la procesul de selectare a locației s-a luat în considerare inclusiv infrastructura”, a punctat Daniel Vodă pentru ZdG. 

Lucrări publice fără licitații

La 17 martie curent Î.S „Administrația de Stat a Drumurilor” (ASD) anunța despre demararea lucrărilor de întreținere periodică a trei drumuri publice: Chișinău-Bender-Tiraspol, Florești-Anenii Noi și Delacău-Bulboaca. Deși ASD nu anunța că reparația acestor drumuri are legătură cu summitul din 1 iunie, ZdG a constatat că toate cele trei trasee duc spre vinăria „Castel Mimi”, iar pentru reabilitarea lor, din Fondul Rutier au fost alocate 225,7 milioane de lei. 

„Lucrările de întreținere periodică vor consta în nivelare prin frezare a stratului de uzură existent și așternerea unui strat nou de mixturi asfaltice, reparația sectoarelor de drum cu fundația cedată, curățarea și amenajarea sistemelor de evacuare a apelor pluviale, cât și amenajarea zonelor adiacente drumului”, anunța ASD într-un comunicat.

Lucrările au demarat după ce la 15 martie ASD a semnat contracte de executare a lucrărilor cu companiile „Rutador” SRL, „Nouconst” SRL, „Dromas Cons” SRL și „Genesis International” SRL, firme campioane la încasări din reparația drumurilor, despre care ZdG a scris în repetate rânduri. Cele patru companii au adjudecat contractele în urma unei proceduri de achiziție prin negociere, la care au participat 7 firme, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

Cei mai mulți bani – 60,3 milioane de lei au ajuns la „Rutador” SRL, iar alte 57,5 milioane de lei au ajuns în conturile „Nouconst” SRL. „Dromas Cons” SRL s-a ales cu 55 de milioane de lei, iar „Genesis International” SRL – cu 53 de milioane de lei. 

„Mergem spre Europa și cred că ceva va ieși din asta”

Oamenii din localitatea Bulboaca se declară bucuroși că evenimentul se va desfășura în localitatea lor și spun că au fost deja atenționați despre faptul că la 1 iunie vor fi luate măsuri drastice de securitate. 

Locuitor al satului Bulboaca

„Bine că ne-au ales pe noi. Îi primim cu mare plăcere. Așteptările sunt puțin cam dureroase. Mergem spre Europa și cred că ceva va ieși din asta. Au trecut pe la noi și ne-au spus să fim atenți și corecți în purtări”, ne-a zis un localnic.

„În sat se face un lucru foarte bun și suntem mulțumiți că a fost ales acest loc. Nu știm programul, dar credem că totul merge spre bine. Suntem mulțumiți că trăim într-o asemenea țară și nu ne-am dus peste hotare, stăm acasă”, a spus o femeie.

„Nu știu nimic despre ceea ce va fi la 1 iunie. Au spus că va veni cineva, dar nu știu cine. Au spus să nu ieșim din casă”, a menționat o altă locuitoare a satului. „Au fost și ne-au spus că nu vom putea circula, să nu ieșim din casă. Au spus că ne vor aduce ecusoane”, ne-a transmis o altă localnică. 

Măsuri speciale de securitate 

Conform informațiilor, în posesia cărora a intrat ZdG, în ziua desfășurării summitului ar urma să fie instituite perimetre de securitate, cu limitarea accesului persoanelor și a transportului pe traseele de deplasare spre localitatea Bulboaca și la Castel Mimi. De asemenea, la 1 iunie, pe traseul de deplasare a delegațiilor străine și în perimetrul vinăriei „Castel Mimi”, accesul persoanelor va fi limitat, iar agenții economici din nemijlocita apropiere a traseului de deplasare își vor sista activitatea pe 1 iunie. 

Tot la 1 iunie, localnicii din satul Bulboaca vor avea zi liberă. De altfel, zilele de 1 și 2 iunie vor fi declarate zile libere pentru bugetari, cu recuperare ulterioară, iar ultimul sunet al elevilor va avea loc cu o zi mai devreme decât data tradițională, pe 30 mai. 

Așteptările R. Moldova de la summit

La evenimentul din 1 iunie sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene (UE). Aceștia vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Sursa foto: Facebook/Maia Sandu

„Vom pune în dezbatere chestiuni vitale legate de război și pace, de viitorul Europei – de viitorul celor 750 de milioane de oameni ce muncesc pe continentul european. Adică, și de viitorul R. Moldova, ca stat european ce și-a ales drumul său ferm în UE. Vrem să demonstrăm că suntem un partener de încredere, gata să contribuie activ la consolidarea unității și securității pe continentul european. Dintr-o zonă gri și necunoscută multora, R. Moldova va deveni pe 1 iunie centrul Europei. Avem de ce să fim mândri că suntem gazda acestei reuniuni istorice. La Paris, la Viena, la Varșovia și la Roma, în toate capitalele se va discuta în curând despre R. Moldova”, a spus președinta Maia Sandu într-o conferință de presă în care a oferit detalii despre eveniment. 

Prima reuniune a Comunității Politice Europene – o platformă pentru discuții politice și strategice despre viitorul Europei, creată anul trecut la inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, a avut loc la Praga în octombrie 2022.