Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Construcțiile din preajma monumentelor…

DOC Construcțiile din preajma monumentelor istorice, interzise. Proiectul de lege, aprobat de Parlament în lectură finală

Imagine-simbol

Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat vineri, 2 ianuarie, în lectură finală, un proiect de modificare a legii privind ocrotirea monumentelor. Documentul are scopul de a înlătura ambiguitățile și neconcordanțele normative și de a consolida domeniul protejării monumentelor istorice.

Potrivit autorilor proiectului, documentul interzice orice acțiune atât asupra monumentului, cât și în zona lui de protecție, care diferă în funcție de amplasarea lui. De exemplu, în localitățile urbane, suprafața zonei de protecție constituie 100 de metri, în cele rurale – 200 de metri, iar în extravilanul localităților – 500 de metri.

Totodată, în proiect sunt descrise instituțiile responsabile de protejarea monumentelor istorice și care sunt atribuțiile administrațiilor publice locale de nivelul I și II în acest domeniu.

Prejudiciile cauzate monumentelor vor fi acoperite de către proprietarul sau de gestionarul monumentului, dar și de persoanele fizice și juridice care au inițiat, finanțat și executat lucrările.