Principală  —  Ştiri  —  Social   —   (Doc) Au fost publicate meniurile-model…

(Doc) Au fost publicate meniurile-model pentru grădinițe. Ce alimente vor fi servite copiilor?

După mai bine de zece luni de la izbucnirea scandalului privind livrarea de produse alimentare de o calitate îndoielnică în grădiniţele din capitală și reţinerile în dosarul licitaţiilor trucate în educaţie, Centrul de Sănătate Publică Chișinău (CSPC) oferă, în premieră, informația cu privire la conținutul meniurilor din grădinițe, pentru perioada 2017-2018. 

Meniurile-model vor servi drept etalon pentru meniurile existente în grădinițe și au fost întocmite cu participarea directorilor de grădinițe. Din cauza că până în prezent nu toate grădinițile se conformau normelor stabilite, CSPC a decis publicarea acestora.

„Dacă este ziua de luni și în meniul-model e scris pește, grădinițele obligatoriu trebuie să dea copiilor pește. La al doilea dejun, în mod obligatoriu trebuie să fie servite fructe proaspete. În felul acesta eu aș vrea ca părinții să cunoască și să-i responsabilizeze pe directorii de grădinițe”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, Lumința Suveică, medic-şef  al Centrului de Sănătate Publică din mun. Chișinău.

Pentru fiecare sector, meniul-model este întocmit pentru zece zile, după care se repetă, începând cu ziua întâi. Grădințele trebuie să asigure zilnic fructe și legume proaspete, pâinea trebuie să fie din făină integrală, iar cantitatea zilnică de crupe, paste făinoase, grăsimi și sare să fie redusă.

Astfel,  micul dejun al copiilor va fi alcătuit în mare parte din terciuri (din mei, orez, ovăz, griș, grâu sau hrișcă), nu va lipsi ceaiul și pâinea cu unt. La prânz și cină în meniurile-model se regăsesc diferite tipuri de supe, carne de pui, de bovină, pește și legume. Deși meniurile diferă de la un sector al orașului la altul, toate grădinițele trebuie să ofere copiilor fructe proaspete la cel de-al doilea dejun.

Mai jos găsiți meniurile-model pentru fiecare sector în parte:

Meniu-model pentru sectorul Botanica

Meniu-model pentru sectorul Centru

Meniul-model pentru sectorul Ciocana

Meniul-model pentru sectorul Buiucani

Meniul-model pentru sectorul Râșcani

Meniul-model pentru sectorul Râșcani (continuare)