Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Doar patru partide politice au…

Doar patru partide politice au respectat prevederile legii și au utilizat banii alocați pentru încurajarea femeilor și tinerilor să participe în procesele politice și electorale

Doar patru partide politice din R. Moldova, sau aproape 15%, dintre cele 28 care au beneficiat de subvenții de la bugetul de stat în primul semestru al anului 2022, au raportat utilizarea resurselor financiare pentru acțiuni de promovare și încurajare a participării femeilor și tinerilor în procesele politice și electorale în limita de 10% și 20% stabilite de legislație, anunță Comisia Electorală Centrală (CEC).

Este vorba despre Partidul Politic „Uniunea Creștin-Socială din Moldova”, Partidul Politic „Partidul Popular European din Moldova”, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” și Partidul Politic „Democrația Acasă”, care au respectat prevederile legii și au raportat cheltuieli ce au depășit cota procentuală stabilită în scopul promovării participării femeilor și tinerilor, potrivit rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor prezentate la CEC pentru primele 6 luni ale anului 2022.

Alte 10 partide politice au declarat cheltuieli mai mici decât cota procentuală stabilită, printre care Partidul Comuniștilor din R. Moldova și Partidul Socialiștilor.

Totodată, 14 partide politice, inclusiv Partidul „ȘOR”, nu au respectat această cotă și nu au declarat cheltuieli în acest scop, potrivit CEC.

Foto: CEC

Potrivit normelor legale, fiecare dintre partidele politice care beneficiază de alocații de la bugetul de stat, va utiliza 20% din alocațiile anuale pentru promovarea și încurajarea participării femeilor în procesele politic și electoral, iar 10% din alocațiile anuale vor fi utilizate pentru promovarea și încurajarea tinerilor în procesele politic și electoral.

Astfel, în primul semestru al anului 2022, 28 de partide politice, din cele 55 înregistrate la Agenția Servicii Publice, au beneficiat de subvenții de la stat în valoare totală de peste 19,3 milioane de lei.

Comisia menționează că, dacă aceste norme nu vor fi respectate sau sursele financiare prevăzute pentru promovarea participării femeilor și tinerilor în procesul politic și electoral vor fi utilizate în alte scopuri, va fi examinată „oportunitatea inițierii proceduri contravenționale”.

Pedeapsa pentru aceste încălcări este în mărime de la 180 la 300 unități convenționale și se aplică persoanelor cu funcție de răspundere din cadrul partidului politic.