Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Doar 10 tineri specialiști au…

Doar 10 tineri specialiști au ales să muncească în sate, în pofida „sacului cu bani”, promis de Guvernul Filip

În pofida laudelor Guvernului Filip la adresa sa, în pofida îndemnurilor oficialilor către medici de a merge acasă, în satele lor, să-și trateze bunicii și pe cei care le-au dat viață, satele rămân tot mai pustiite, căci tinerii vin tot mai puțin să se angajeze. Sute și sute de absolvenți aleg, anual, alte căi, scrie sanatateinfo.md.

5.000 de lei sau 2.200 de euro pentru trei ani de muncă, plătiți în tranșe, nu mai sunt nici pe departe o motivație pentru tinerii specialiști să-și construiască o carieră la sat.

Totodată, Tinerii specialiști în medicină sunt încurajați să lucreze la sate de o indemnizație crescută cu 50 la sută. În realitate, se pare că indemnizațiile majorate de Guvern cu 50 la sută nu determină aproape pe nimeni să ia în calcul o carieră într-un sat moldovenesc.

În 2017, an în care indemnizația unică pentru medici a crescut de la 30.000 la 45.000 de lei, iar pentru tinerii cu studii medicale medii, de 24.000 de lei la 36.0000 de lei, se încumetau să-și încerce cariera în satele Moldovei, numai 15 medici și 20 de asistente medicale.

În anul care a urmat, situația stă chiar și mai prost. Atât Sindicatele, cât și Agenția de Sănătate Publică confirmă că doar 10 tineri specialiști au mers să muncească în sate. La acești 10 se adaugă și 5 asistente medicale.

Orașele sunt puțin mai atractive, însă datele arată un interes tot mai scăzut al tinerilor medici pentru oferta existentă. În 2017 peste 250 de tineri medici și peste 350 de asistente medicale își începeau cariera acasă, în unul din orașele Moldovei. Anul trecut interesul a scăzut drastic – doar 143 de medici din promoția de absolvenți din anul respectiv și 250 de asistente medicale au mai mers să se angajeze în orașe.

Lipsa de atractivitate a sistemului medical pentru tinerii specialiști se manifestă într-o perioadă critică pentru sistemul medical. Numărul angajaților scade de la an la an cu câteva sute, cadrele medicale îmbătrânesc.

Acum unul din trei medici din Moldova este la vârsta pensionară. În mai mult de jumătate dintre spitale raionale nu mai sunt specialiști de bază, precum pediatri, cardiologi, neurologi, oncologi.

În 2018, au plecat din sistemul medical 5.595 lucrători medicali, mai mult cu aproape 700, comparativ cu anul 2017. Din cei peste 5.500, numărul doctorilor care au părăsit sistemul medical ajunge la 971.

Plecările masive se atestă la asistente medicale și alți lucrători de verigă medie: tocmai 2.014 angajați au plecat, iar ceilalți 2600 – sunt alt tip de angajați și ei cu diverse funcții în sistemul medical. .