Principală  —  IMPORTANTE   —   Directorul interimar al Spitalului Republican:…

Directorul interimar al Spitalului Republican: „Cel mai important este nu atât echipamentele, cât moralul psiho-emoțional al persoanelor”

Directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Sergiu Vasilița, directoarea Spitalului Clinic Municipal Boli Contagioase pentru Copii, Ludmila Bîrcă, și directorul interimar al Spitalului Clinic Republican, Andrei Uncuța, au prezentat, în cadrul briefingului organizat duminică, 12 aprilie, de către ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informații despre situația privind COVID-19 din instituțiile pe care le conduc.

Aceștia susțin că au echipamente suficiente pentru lucrătorii medicali, dar nu au destule locuri pentru pacienți, fiind mulțumiți de decizia de a-i plasa pe cei în stare ușoară acasă.

Potrivit lui Vasilița, la spitalul „Toma Ciorbă” sunt 120 de pacienți, iar o angajată a fost infectată recent de noul coronavirus.

„În total, am externat 70 de pacienți. Sunt dificultăți în acordarea asistenței medicale privind implementarea protocoalelor clinice elaborate, dificultăți de ordin psihologic”, a menționat acesta.

Ludmila Bîrca a precizat că la spitalul pe care îl adiminstrează sunt 107 pacienți: 32 de maturi și 75 de copii, 44 de persoane având forme medii și 63 ușoare.

Aceasta a spus că instituția are 1600 de seturi de costume de protecție, care ajung pentru 20 de zile, precum și dezinfectanți pentru trei luni înainte, primind și donații de produse alimentare.

„Asigurarea instituției cu echipamente de protecție este absolut îndeajuns la toate etapele și peste tot. Situația în colectiv este obișnuită, noi suntem infecționiști, noi cunoaștem ce înseamnă zonă sigură, semisigură și zonă roșie. Absolut tot personalul este informat. Avem probleme cu locurile – 120 de pacienți, avem 100 de paturi, nu putem lua acum pacienți din republică”, a specificat Bîrca.

În același timp, Andrei Uncuța a raportat că la Spitalul Republicanau fost, în total, 76 de pacienți care se aflau în stare gravă și extrem de gravă, dintre care 31 deja au fost transferați și trei vindecați, iar nouă au murit.

„Acum sunt 38 de pacienți. Șapte sunt critici, se află la ventilator, 11 – foarte grav, 7 – grav. În total, 23 au fost intubați, iar acum sunt șapte. Avem până la 42 de paturi, cu posbilitatea de defășurare – 56, dar și 50 de ventilatoare pregătire în caz de necesitate”, a declarat acesta.

Potrivit lui Uncuța, în total, 17 medici din spitalul pe care îl administrează s-au infectat cu noul coronavirus. De asemenea, el a anunțat că sunt pregătite echipe de rezervă pentru departamentul de terapie intensivă.

„Dacă la prima etapă marea majoritatea a întrebărilor era la dotăr, în urma plasării informațiilor legate de activitatea colegilor noștri, din partea mass-mediei întrebările au devenit altele – necesitățile, starea. Nu aș vrea să mă refer la echipament, toți le au. Cel mai important pentru sistemul public este nu atât echipemantele, cât moralul psiho-emoțional al persoanelor”, a afirmat acesta.

În ultima perioadă, mai mulți angajați din sistemul medical s-au plâns că echipamentul oferit este insuficient sau de calitate proastă.

Până acum, conform informațiilor oficiale, în R. Moldova au fost înregistrate 1560 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 415 – în rândul lucrătorilor medicali. Dintre acestea, 30 de persoane au decedat, 94 s-au vindecat, iar 165 se află în stare gravă.