Principală  —  IMPORTANTE   —   Directorul general al Î.S. Calea…

Directorul general al Î.S. Calea Ferată din Moldova s-ar putea alege cu o amendă pentru nedepunerea declarației de avere la accederea în funcție, anunță ANI

Oleg Tofilat, directorul general al întreprinderii de stat Calea Ferată din Moldova (CFM) din subordinea Agenției Proprietății Publice (APP) s-ar putea alege cu o amendă pentru nedepunerea declarației de avere la accederea în funcție, anunță Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

„Când a fost inițiată cauza, acesta a fost notificat să-și depună declarația și a depus-o, doar ca deja se consideră depusă tardiv și oricum răspunde contravențional”, a precizat Maria Dastic, purtătoarea de cuvânt a ANI, pentru ZdG.

Potrivit Autorității, în săptămâna 17-21 ianuarie 2022, au fost inițiate cinci proceduri de control. În patru cazuri sunt vizate posibile conflicte de interese, admise de un primar din raionul Florești, care figurează și într-un control pe incompatibilitate de funcție, câte un consilier în Consiliul Hăsnășenii Mari, raionul Drochia și din Consiliul Mereșeni raionul Hîncești, precum și un director de Gimnaziu din raionul Ocnița. 

„Opt încălcări au fost stabilite de inspectorii de integritate. În șapte cazuri au fost identificate conflicte de interese pe numele unui ex-director de la o întreprindere municipală din Bălți, un fost director al S.A. din Cahul, un ex-director a unei Agenții de Dezvoltare Regională, secretar al unui Consiliu raional, unui administrator de instituție publică din Sângerei, unui primar din raionul Sîngerei și a unui director de Grădiniță din raionul Sângerei. Iar un consilier în Consiliul Vișniovca raionul Cantemir a admis o incompatibilitate pe timpul exercitării mandatului”, precizează reprezentanții Autorității.

Potrivit ANI, în 14 cazuri, inspectorii de integritate au refuzat inițierea controalelor. În procesele verbale de refuz sunt vizați în mare parte, primari, consilieri locali și secretari de Consilii.

Conform Autorității, și un ex-director al unei întreprinderi municipale din Bălți și secretarul unui consiliu raional riscă câte o amendă pentru faptul că nu au declarat conflictele de interese.