Principală  —  IMPORTANTE   —   Diaspora din SUA interesată de…

Diaspora din SUA interesată de securitatea energetică a R. Moldova, tragerea la răspundere a celor care au sărăcit țara și integrarea în UE

Întâlnirea președintei Maia Sandu cu diaspora din SUA. Foto: ZdG

Securitatea energetică a R. Moldova, recuperarea banilor furați și tragerea la răspundere a celor care au sărăcit visteria țării, rezolvarea diferendului transnistrean și procesul de integrare al R. Moldova în Uniunea Europeană (UE). Acestea sunt câteva dintre subiectele de interes pentru diaspora din SUA discutate în cadrul întâlnirii cu președinta Maia Sandu, cu ocazia vizitei oficiale a șefei statului la Washington. 

În cadrul întâlnirii cu diaspora, organizate la sediul Ambasadei R. Moldova în SUA, șefa statului a fost întrebată de Daniela Kammrath ,CEO al RAISE Romanian American Institute for Smart Energy, despre securitatea energetică a R. Moldova, în contextul actualei crize de pe piață. 

Președinta Maia Sandu și Daniela Kammrath. Foto: ZdG

Președinta Sandu a subliniat că „suntem extrem de vulnerabili pe partea energetică și asta este, pe de o parte, rezultatul lipsei politicii responsabile în trecut și, pe de altă parte, a situației dificile de pe piața energetică”.

Dacă nu ar fi fost prețurile acestea extrem de mari, era mult mai ușor să găsim furnizare de gaze, cel puțin, în altă parte. Cât ține de energia electrică, mai sunt și probleme tehnice de care trebuie să ținem cont și pe care o să putem să le rezolvăm doar peste 3 ani, pentru că anul trecut abia am început implementarea proiectului care o să ne conecteze direct cu România”, a spus Maia Sandu.

Întâlnirea președintei Maia Sandu cu diaspora din SUA. Foto: ZdG

Șefa statului le-a spus celor din diaspora că, în contextul crizei, Guvernul trebuie să găsească și să asigure resurse, să ajute cetățenii să treacă de iarnă, dar și să mobilizeze suficiente resurse pentru a implementa proiecte, care, potrivit acesteia, în 4-5 ani, vor asigura mai multă securitate energetică pentru R. Moldova.

Un alt moldovean, stabilit în SUA, s-a interesat de soarta datoriei la gaze naturale a malului stâng și cum ar putea fi soluționată această problemă.

„Eu cred că R. Moldova nu are această problemă”, a spus președinta Sandu, în opinia căreia Federația Rusă și-a asumat, de bună voie, „să furnizeze gaze naturale gratis sau aproape gratis malului stâng și, respectiv, să își asume și costurile”.

„R. Moldova trebuie să clarifice dacă există datorii credibile pe malul drept. Este și un audit, dacă se confirmă datoriile, vom vedea”, a spus Sandu.

Întâlnirea președintei Maia Sandu cu diaspora din SUA. Foto: ZdG

Soluționarea problemei transnistrene, a fost un alt subiect abordat în cadrul întâlnirii cu diaspora din SUA.

Pe noi ne interesează rezolvarea pașnică a conflictului. Alte metode nu sunt acceptabile pentru noi, pentru că alte metode presupun riscuri majore pentru R. Moldova, care este foarte vulnerabilă și fragilă”, le-a spus șefa statului moldovenilor din SUA.

Maia Sandu le-a mai transmis celor din diaspora că soluționarea diferendului transnistrean este un proces de durată, iar în acest exercițiu Chișinăul trebuie să acționeze astfel încât să fie păstrată funcționalitatea statului, să nu se creeze impedimente pentru integrarea europeană a țării și să fie păstrate procesele democratice în R. Moldova.

 Ambasadorul R. Moldova în SUA Viorel Ursu și președinta Maia Sandu. Foto: ZdG

Cei prezenți la întâlnire s-au interesat și despre procesul de integrare al R. Moldova în UE și dacă integrarea ar fi posibilă alături de România.

„Lumea ne cunoaște mai mult decât până acum și asta se datorează, în primul rând, generozității oamenilor noștri, care, așa săraci cum sunt, au reușit să ajute atât de mulți refugiați. Asta a impresionat și asta ne-a ajutat, inclusiv, în obținerea statutului de țară candidat pentru integrarea în UE. Poporul nostru a demonstrat că, într-adevăr, ține la valorile europene. Aici a fost un exemplu viu”, a spus Sandu.

Cât privește justiția, avocatul Mihail Alexei, stabili în SUA de mai bine de 20 de ani, s-a interesat de soarta banilor furați din visteria țării și tragerea la răspundere a fugarului Ilan Șor. „Oare Guvernul R. Moldova nu poate să se înțeleagă cu cel al Israelului și să rezolve această debandadă?”, a întrebat el.

Șefa statului a explicat că în procesul de recuperare a banilor organele abilitate trebuie să acționeze în strictă conformitate cu legea și să respecte procedurile fiecărei țări în parte. „Nu ne dorim rezultat cu orice preț, după care acest rezultat să discrediteze întreaga reformă”, a spus Sandu.

A fost ușor pentru ei să plece și să se ascundă, dar este greu pentru noi să recuperăm acești bani. Este un proces foarte complicat. Trebuie să respectăm toate procedurile. Fiecare țară are procedurile și regulile sale. Este nevoie de cooperare internațională. Eu vreau nu doar pentru cazul R. Moldova să se facă aceste proceduri mai clare”, a declarat președinta.

Sandu s-a referit și la mecanismul de pre-vetting, adică evaluarea integrității candidaților la funcția de membru în CSM și CSP, subliniind că „există voință politică de a combate corupția, dar există tare multă rezistență în sistem”.

În cadrul întâlnirii de la Washington, președinta i-a încurajat pe moldovenii stabiliți în SUA să vină să investească în R. Moldova și i-a asigurat că autoritățile lucrează pentru ca țara noastră să devină mai confortabilă pentru cei care o vizitează, dar și pentru cei care locuiesc aici.