Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Diaspora adună semnături pentru o…

Diaspora adună semnături pentru o petiție în vederea semnalării încălcării dreptului de a vota

Diaspora adună semnături de la cetățenii R. Moldova, domiciliați permanent sau temporar în afară țării, în vederea semnalării încălcării dreptului de a vota în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Astfel, moldovenii care nu au reușit să înregistreze astăzi contestațiile la birourile electorale, pot semna online petiția

„Privarea noastră de dreptul la vot s-a realizat prin:

1) Nedeschiderea secțiilor de votare conform criteriilor prevăzute de Codul electoral.
Comisia Electorală Centrală a ignorat prevederile Codului electoral și nu a deschis secții de votare în străinătate conform criteriilor stabilite de lege, îndeosebi au fost nesocotite criteriile cu privire la participarea în cadrul ultimelor alegeri și cel al înregistrării prealabile.

2) Interzicerea de a vota cu pașaportul a cărui termen de valabilitate a expirat.
Contrar practicii constante de la ultimele 7 scrutine electorale și neglijând Decizia irevocabilă a Curţii Supreme de Justiţie din 28.11.2014 (dosarul nr.3ra-1646/14), Comisia Electorală Centrală a interzis votarea cu pașapoarte ale căror termen de valabilitate a expirat (care conțin IDNP).

Aceste măsuri încalcă prevederile art.38 alin.(2) din Constituția Republicii Moldova care stabilește că dreptul de vot poate fi limitat doar pentru persoanele puşi sub interdicţie în modul stabilit de lege (adică printr-o decizie judecătorească definitivă și executorie).

Prin acesată petiție, solicităm constatarea încălcării dreptului nostru de vot, dar și luarea măsurilor ce decurg din constatarea încălcării respective”, se spune în mesajul autorilor acestei inițiative.

În total, azi, 24 februarie, funcționează 2141 de secții de votare: 2018 pe teritoriul R. Moldova și 123 peste hotarele țării. Pe circumscripția națională au fost înregistrați 15 candidați electorali, iar pe cele uninominale – 325 de candidați. Au fost tipărite 13 844 988 de buletine de vot.

Procesul electoral este monitorizat de 3 389 de observatori naționali și 776 de observatori interaționali.