Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dereck J. Hogan: „Indiferent de…

Dereck J. Hogan: „Indiferent de provocări, Statele Unite vor continua să fie alături de R. Moldova”

Sursa foto: mfa.gov.md

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a găzduit reuniunea la nivel înalt a Dialogului Strategic R. Moldova – Statele Unite ale Americii miercuri, 15 martie. Delegația americană fiind condusă de către asistentul adjunct principal al Secretarului de Stat, Dereck J. Hogan.

„Am realizat progrese incredibile în relația noastră bilaterală, în perioada de la ultima mea vizită la Chișinău. Când cetățenii moldoveni au ales o cale îndrăzneață spre integrarea europeană și și-au asumat angajamentul de a combate corupția și de a promova reforma statului de drept, am fost alături de ei în consolidarea democrației.

Când Rusia și-a lansat invazia neprovocată și pe scară largă în Ucraina, am fost alături de moldoveni atunci, când ei și-au deschis ușile pentru sute de mii de refugiați.

Când pandemia și războiul lui Putin au afectat grav redresarea economică a Moldovei, am fost alături de R. Moldova pentru a găsi noi piețe de export și a ajuta antreprenorii să se dezvolte.

Indiferent de provocări, Statele Unite vor continua să fie alături de R. Moldova”, a declarat Dereck J. Hogan, Asistentul adjunct principal al secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, la sesiunea de deschidere a Dialogului Strategic SUA – R. Moldova.

Vicepremierul Nicu Popescu a declarat că „relațiile dintre R. Moldova și Statele Unite nu au fost niciodată mai puternice, fapt pe care îl prețuim”.

„Am salutat frecvența întâlnirilor de nivel înalt, inclusiv întrevederea de luna trecută între președinții Maia Sandu și Joe Biden, şi vizita şefei statului la Washington în decembrie anul trecut, fapt care demonstrează angajamentul comun față de consolidarea parteneriatului strategic dintre țările noastre”, a spus vicepremierul Nicu Popescu.

Potrivit autorităților, în cadrul dialogului de astăzi au fost abordate subiecte de importanță națională:

  • consolidarea democrației, statului de drept și a bunei guvernări;
  •  stimularea comerțului şi cooperarea economică;
  •  securitatea și apărarea, inclusiv securitatea cibernetică;
  • diplomația publică și dezvoltarea legăturilor între cetățenii noștri.

Oficialii din ambele țări au trecut în revistă realizările obținute de la relansarea Dialogului Strategic în 2022 și până în prezent, inclusiv avansarea R. Moldova în calea aderării la Uniunea Europeană.

Vicepremierul Nicu Popescu le-a mulțumit partenerilor americani pentru angajamentul puternic şi de lungă durată al SUA față de R. Moldova, pentru sprijinul oferit în lupta împotriva corupției și consolidarea statului de drept, menționând faptul că „anul trecut Departamentul de Control al Activelor Străine al Trezoreriei (OFAC) a sancţionat nouă persoane și 12 entități, inclusiv oligarhii fugari care acționează ca un instrument al campaniei de influență malignă a Rusiei”.

„Acest parteneriat strâns şi asistența financiară semnificativă din partea SUA ne ajută să consolidăm democraţia şi să dezvoltăm economia de piaţă, contribuind la pace și stabilitate în regiune şi pe întregul continent european”, a spus șeful diplomației moldovenești.

Vicepremierul Nicu Popescu „a salutat intenția autorităților din SUA de a oferi R. Moldova un grant suplimentar de 300 de milioane de dolari prin intermediul USAID, care în următorii ani vor fi investiţi în  rezilienţa energetică a ţării noastre”.

Un aspect al dialogului moldo-american l-a constituit și semnarea unui concept bilateral care „oferă un cadru de sprijin pentru reforma instituțională și modernizarea capacităților noastre militare. R. Moldova va continua cooperarea cu SUA în identificarea și contracararea amenințărilor hibride cu care se confruntă țara noastră, inclusiv consolidarea securității cibernetice”.

„După o pauză de trei ani, cauzată de pandemie, un alt eveniment îmbucurător îl reprezintă revenirea voluntarilor Corpului Păcii, o organizație care de 30 de ani contribuie semnificativ la crearea de legături puternice între oameni și între țări. Totodată, dialogul strategic a inclus şi discuții cu societatea civilă”.

„Mă bucură faptul că parteneriatul dintre R. Moldova și Statele Unite se consolidează de la o zi la alta, ancorând țara noastră în lumea liberă, în spațiul comun al democrației și solidarității.

Suntem hotărâți să dezvoltăm și mai mult această relație, pentru a promova valorile comune de libertate, justiție și prosperitate, atât în R. Moldova, cât și în întreaga lume”, a conchis oficialul moldovean.