Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Deputații platformei „Pentru Moldova” solicită…

Deputații platformei „Pentru Moldova” solicită președintei Sandu să convoace CSS: Trebuie discutat de urgență subiectul privind prețul produselor petroliere

Deputații platformei „Pentru Moldova” solicită președintei Maia Sandu să convoace Consiliului Suprem de Securitate(CSS) la care să fie discutat subiectul privind prețul produselor petroliere. Despre acest lucru a vorbit astăzi, 19 februarie, deputatul Sergiu Sîrbu în cadrul unui briefing de presă.

Solicităm președintei R. Moldova să convoace CSS unde să fie discutat subiectul stabilirii prețurilor pentru produsele petroliere. Considerăm că este amenințată securitatea statului. Solicităm să invite în fața acestui for toate instituțiile responsabile, printre care membrii guvernului, conducerea ANRE și Consiliul Consiliul Concurenței, la care să se prezinte un raport amănunțit asupra situației create. Totodată, aceste instituții trebuie să prezinte soluții pentru ieftinirea carburanților”, susține Sîrbu.

De asemenea, deputații „Pentru Moldova” cer să fie efectuat un control amănunțit asupra pieței petroliere

„În cazul în care se va descoperi că cineva profită de situație pentru a se îmbogoți, să fie aspru pedepsit. Credem că în această situație complicată trebuie să revenim la vechea practică, care prevede stabilirea de către ANRE odată la două săptămâni a nor prețuri plafon pentru benzină și motorină care să împiedice petroliștii să modifice prețurile după bunul său plac”, a mai spus Sîrbu.

Președinta Maia Sandu a declarat ieri, 19 februarie, în cadrul unei emisiuni că scumpirile la carburanți din ultima perioadă sunt inacceptabile și că subiectul dat va fi discutat la următoarea ședință a CSS.

Consilierul prezidențial în domeniul energetic Sergiu Tofilat, a declarat ieri că ANRE şi Consiliul Concurenţei au suficiente atribuţii să verifice preţurile şi să sancţioneze înţelegerile de cartel.

Ulterior, ANRE a venit cu o reacție în care a precizat că legislația actuală în vigoare limitează capacitatea instituției de a interveni cu alte instrumente în mecanismul de formare a prețurilor la produsele petroliere.

După scumpirile afișate miercuri, 17 februarie, la carburanți, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au declarat că directorii din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), dar și directorul Consiliului Concurenței trebuie „să-și dea demisia imediat”.

În argumentarea solicitării lor, parlamentarii menționează că „instituțiile sunt încă conduse de oameni corupți și incompetenți”, astfel că în ultimele două luni petroliștii au majorat de patru ori tariful la carburanți.