Principală  —  Ştiri   —   Consilierul prezidențial Sergiu Tofilat acuză…

Consilierul prezidențial Sergiu Tofilat acuză că ANRE și Consiliul Concurenței tolerează cu bună-știință cartelul petroliștilor

Imagine-simbol

Moldovenii sunt jecmăniți de cartelul petroliștilor, cu binecuvântarea pasivă a două agenții controlate de oamenii socialiștilor, susține consilierul prezidențial în domeniul energetic Sergiu Tofilat. Conform acestuia, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) şi Consiliul Concurenţei au suficiente atribuţii să verifice preţurile şi să sancţioneze înţelegerile de cartel.

Consilierul prezidențial susține că, la solicitarea Președinției de a face clarificări privind înțelegerile de cartel din domeniu, răspunsul Consiliului Concurenţei este că „a urmărit timp de 1 an şi 11 luni dinamica modificării preţurilor la produsele petroliere, pentru a depista dacă există semne de acţiuni coordonate”.

„În timp ce Consiliul Concurenţei împreună cu ANRE urmăresc, oamenii simpli plătesc. Și plătim cu toții pentru că acest suprapreț se reflectă în prețurile la toate produsele de consum”, comentează Tofilat.

Făcând trimitere la date despre modificarea prețului la carburanți pe parcursul anului 2020, Tofilat susține că, „criză pentru cei mici și muncitori, dar oportunitate de îmbogățire pentru cei mari și fără scrupule”.

„Cineva spunea că 2020 „a fost un an bun”. Acum înțelegem și de ce. În timp ce, datorită reducerii cererii globale în perioada pandemiei, prețul de la rafinării a scăzut enorm, petroliștii moldoveni nu au observat aceste schimbări de preț. Le-au redus mai mult de ochii lumii. Acum, că prețul la petrol crește pe plan global, petroliştii repejor au majorat preţurile: patru scumpiri în lanț doar în ultimele 2 luni, inclusiv două scumpiri simțitoare în această săptămână”, mai spune Sergiu Tofilat.

În contextul în care ANRE şi Consiliul Concurenţei sunt în subordinea Parlamentului, consilierul prezidențial solicită majorității PSRM – Partidul Șor să schimbe conducerea de la aceste instituții sau să declanșeze alegeri parlamentare anticipate.

În ultimele zile, la doar o lună de la ultima scumpire de carburanți, mai multe stații PECO au afișat din nou prețuri mai mari. Benzina și motorina s-a scumpit, în medie, cu circa un leu.

La începutul lunii ianuarie, Consiliul Concurenței anticipa că prețul cu amănuntul al carburanților va crește, având în vedere tendința ascendentă a cotațiilor internaționale, precum și majorarea cotei accizelor cu până la 9%, prevăzută de politica bugetar-fiscală și vamală pentru anul 2021.

Din luna martie a anului 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.

După scumpirile afișate miercuri, 17 februarie, la carburanți, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au declarat că directorii din cadrul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), dar și directorul Consiliului Concurenței trebuie „să-și dea demisia imediat”.

În argumentarea solicitării lor, parlamentarii menționează că „instituțiile sunt încă conduse de oameni corupți și incompetenți”, astfel că în ultimele două luni petroliștii au majorat de patru ori tariful la carburanți.