Principală  —  IMPORTANTE   —   Depozitul național de vaccinuri a…

Depozitul național de vaccinuri a fost modernizat cu suportul Uniunii Europene și al Organizației Mondiale a Sănătății

Cu suportul Uniunii Europene (UE) și al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), depozitul național de vaccinuri a fost modernizat conform standardelor internaționale de calitate, performanță și siguranță. Costul total al echipamentelor pentru sistemul național de stocare, distribuire și monitorizare a vaccinurilor, dar și al lucrărilor de renovare constituie circa 776 de mii de euro.

Potrivit Ministerului Sănătății, depozitul național de vaccinuri este punctul strategic în securitatea națională a sănătății publice și reprezintă elementul cheie în prevenirea bolilor infecțioase și menținerea bunăstării epidemiologice, asigurând disponibilitatea vaccinurilor sigure pentru copii și adulți.

Vaccinurile, în calea lor spre instituțiile medicale, sunt gestionate cu respectarea cerințelor stricte ale „lanțului frig”, ce reprezintă un sistem de echipamente și instalații de monitorizare a condițiilor de temperatură necesare, precum și proceduri aplicate pentru păstrarea vaccinurilor pe tot parcursul transportării şi stocării acestora, de la întreprinderea producătoare până la fiecare persoană eligibilă.

Vaccinurile sunt substanțe biologice active sensibile ce pot pierde ușor capacitățile imunogene în urma expunerii la temperaturi și condiții de păstrare neadecvate. Aceste capacități, odată pierdute, nu mai pot fi restabilite. În acest context, Depozitul național de vaccinuri corespunde standardelor stabilite de Organizația Mondială a Sănătății – performanță, calitate și siguranță.

Cu suportul UE și al OMS au fost procurate două vehicule frigorifice pentru transportarea vaccinurilor, opt camere frigorifice, trei pentru depozitul național și cinci pentru depozitele din Edineț, Bălți, Comrat, Cahul și Tiraspol.

Totodată, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a recepționat două congelatoare cu temperatura de – 60-90 oC „ultra-cold” de ultimă generație, un stivuitor electric pentru automatizarea încărcării și descărcării vaccinurilor și dispozitivelor, 11 generatoare pentru asigurarea continuă a temperaturii lanțului frig, un sistem performant de ventilare și 241 de echipamente IT. De asemenea, au fost realizate lucrări de renovare capitală și a fost amenajat Depozitul național pentru reagenți și consumabile de laborator.

În cadrul Depozitului național de vaccinuri într-un singur an au fost depozitate și ulterior distribuite circa 3 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19. De asemenea, anual sunt recepționate peste un milion de doze de vaccinuri împotriva rujeolei, difteriei, poliomielitei etc. Vaccinurile sunt distribuite către alte 44 de depozite regionale și ulterior în peste 1 300 de puncte de vaccinare.

„Uniunea Europeană sprijină modernizarea infrastructurii de sănătate din Republica Moldova, astfel încât cetățenii să beneficieze de servicii de sănătate mai bune. Renovarea Depozitului național de vaccinuri în conformitate cu cele mai înalte standarde este doar un exemplu al acțiunilor pe care le întreprindem pentru a oferi asistență medicală de înaltă calitate populației Republicii Moldova. Acest lucru va permite, de asemenea, ca Republica Moldova să dispună de logistica necesară pentru a asigura vaccinarea și pentru a preveni și minimiza decesele cauzate de COVID-19 și bolile prevenibile prin vaccinare. Uniunea Europeană și  Echipa Europa vor continua să acorde sprijin lucrătorilor medicali, precum și tuturor cetățenilor Republicii Moldova, rămânând solidari pentru sănătate!”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în R. Moldova.

Evenimentul face parte din activitățile tehnice planificate în cadrul parteneriatului dintre Uniunea Europeană și Biroul Regional OMS pentru Europa de suport al procesului de vaccinare împotriva COVID-19 și vaccinarea de rutină în cele șase țări ale Parteneriatului Estic al UE – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R. Moldova și Ucraina.

Ministerul Sănătății menționează că, Depozitul național de vaccinuri a fost acreditat de Organizația Mondială a Sănătății în anul 2002, fiind aliniat la cele mai înalte standarde de performanță, calitate și siguranță.