Principală  —  IMPORTANTE   —   Decis. Moldovenii care au muncit…

Decis. Moldovenii care au muncit temporar în Estonia, la atingerea vârstei de pensionare, vor putea avea pensie din partea acestui stat

Foto: calm.md

Proiectul de lege care prevede că, moldovenii care au muncit temporar în Estonia, la atingerea vârstei de pensionare, vor putea avea pensie din partea acestui stat, a fost aprobat de Parlament joi, 14 octombrie, în lectura a doua.

Proiectul de lege a fost susținut de 79 de parlamentari.

Documentul mai prevede că moldovenii care au muncit temporar în Estonia, vor beneficia de asigurare socială, în cazul survenirii unor riscuri, cum ar fi, de exemplu, pierderea întreținătorului.

Modificarea de bază a Acordului în domeniul asigurărilor sociale dintre R. Moldova şi Republica Estonia constă în excluderea din domeniul material de aplicare al Acordului a pensiei pentru incapacitate de muncă acordată de Republica Estonia. Persoanele cu capacitate redusă care au reședință sau domiciliul în Estonia vor beneficia de alocație în condițiile legislației naționale a Republicii Estonia.

Totodată, prin Protocolul de modificare a Acordului se înserează o nouă normă, cu caracter provizoriu, care prevede acordarea în continuare a pensiei pentru incapacitate de muncă persoanelor care și-au stabilit domiciliul în R. Moldova până la expirarea termenului stabilit al incapacității de muncă sau, după caz, până la atingerea vârstei de pensionare, conform legislației Republicii Estonia.

Protocolul de modificare a Acordului în domeniul asigurărilor sociale dintre R. Moldova şi Republica Estonia (în continuare – Protocol) propus pentru ratificare este unul bilateral, a fost semnat la Tallinn, pe 2 decembrie 2020, la nivel de stat între R. Moldova, pe de o parte, și Republica Estonia, pe de altă parte, fără a fi implicate părți terțe la tratat.

Acordul este încheiat pentru o perioadă nedeterminată și poate fi denunțat de către oricare parte la tratat cu cel puțin șase luni înainte printr-o notificare scrisă, expediată prin canale diplomatice celeilalte părți.