Principală  —  Ştiri  —  Social   —   De la 5.000 la 10.000…

De la 5.000 la 10.000 de lei. Consiliul Audiovizualului a sancționat 14 posturi de televiziune din R. Moldova

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat 14 posturi de televiziune din Republica Moldova pentru încălcarea unor prevederi cu privire la condițiile la licența de emisie. Sancțiunile au fost aplicate în cadrul ședinței de astăzi, 10 noiembrie, în care a fost prezentat cel de-al doilea raport cu privire la reflectarea campaniei electorale la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Sancțiunile aplicate oscilează între 5000 și 10 000 de lei.

În perioada monitorizată 16 octombrie – 1 noiembrie, membrii Consiliului Audiovizualului au constatat că mai multe posturi de televiziune din R. Moldova au reflectat neechilibrat anumiți concurenți electorali. Aceștia au observat o tendință de favorizare a unor candidați politici.

Decizia a fost luată în baza articolul 84 din Codul serviciilor media audiovizuale, cu privire la transmisiunea/retransmisiunea serviciilor media audiovizuale cu încălcarea prevederilor licenţei de emisie sau ale autorizaţiei de retransmisiune.

Astfel, Primul în Moldova, TVR Moldova, TV 8, Canal 2, Jurnal TV, Canal 3, Pro TV Chișinău, RTR Moldova, Televiziunea Centrală, Accent TV, Publika TV și Prime TV au fost sancționate cu amenzi în valoare de 5.000 de lei.

Postul local de televiziune din municipiul Bălți – BTV a fost sancționat cu o amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea acelorași prevederi.

Singurul post de televiziune căruia i-au fost aplicate două amenzi este NTV Moldova. Astfel, în conformitate cu articolul 84 din Codul serviciilor media, postul de televiziune a fost sancționat cu o amendă de 5000 de lei, iar cu o amendă în valoare de 7.000 de lei a fost sancționat în urma unei sesizări de la Centrul pentru Jurnalism Independent cu privire la o emisiune de dezbateri.

În luna octombrie, în cel de-al patrulea raport de monitorizare lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent se menționa că patru posturi de televiziune din cele zece monitorizate au favorizat masiv anumiți candidați electorali. La alte două posturi se observa atunci tendința de favorizare ușoară a unor candidați.