Principală  —  IMPORTANTE   —   Cursa Chișinău - Milano: cine…

Cursa Chișinău – Milano: cine își asumă responsabilitatea pentru cetățenii neadmiși la bordul avionului

După ce joi 23 aprilie, ZdG a relatat despre pasagerii care nu au fost admiși la bordul avionului Chișinău-Milano, vineri, 24 aprilie, MAEIE a remis ZdG o scrisoare de explicare în care precizează că nu și-ar asuma sarcina de a ajuta cetățenii care în această perioadă au nevoie să ajungă peste hotare. În același timp, misiunea diplomatică a Italiei la Chișinău subliniază că soluționarea problemelor cetățenii moldoveni în ceea ce ține întoarcerea în Italia, ține de competența autorităților moldovenești, iar parlamentara Galina Sajin a făcut o interpelare în adresa autorităților să creeze urgent un grup de lucru pentru elucidarea situației. 

La 23 aprilie ZdG a publicat un reportaj video realizat la Aeroport, în care zeci de cetățeni ai R.Moldova cu viză de reședință în Italia se plângeau că nu au fost admiși la bordul aeronavei de pe ruta Chișinău-Milano a companiei FlyOne, chiar dacă compania le vânduse în ajun bilete, astfel asigurându-i că au posibilitatea să plece în Italia. Printre cei care nu au fost admiși la zbor erau cetățeni cu permis de ședere în Italia, având acolo familie, copii minori, soți, dar și singura locuință, deoarece în R. Moldova ei nu mai au un loc de trai.

Deși mulți dintre pasagerii refuzați au făcut apel la autoritățile statului, inclusiv la MAEIE, aceștia au declarat pentru ZdG că nu au fost ajutați de către autorități.

Într-un răspuns remis către ZdG la 24 aprilie, MAEIE menționează că coordonează procesul repatrierii cetățenilor R. Moldova cu rutele aeriene charter, dar implicarea ministerului este valabilă doar pentru cetățenii ce vin în R. Moldova, nu și pentru cei care pleacă.

„Sarcina ministerului este să asigure ca toți cetățenii R. Moldova înregistrați pentru ruta charter din Milan să fie admiși la bordul aeronavei pentru zborul spre Chișinău”, se arată în comunicat.

„Ministerul nu organizează curse comerciale din Chișinău și reamintește ca înainte de planificarea călătoriilor peste hotare, este necesar să se consulte sursele oficiale referitoare la alertele de călătorii și condițiile de acces pe teritoriile statelor străine”, mai precizează MAEIE.

Între timp, și Ambasada Italiei în R. Moldova a venit cu o reacție la acest subiect prin care confirmă că cei care au viză de reședință în Italia, se pot întoarce în țară.

„Revenirea în țară este permisă atât cetățenilor italieni, cât și străinilor cu permis de ședere, numai în caz de situații de necesitate stringentă – necesități de serviciu demonstrate, situații de necesitate sau motive de sănătate”. 

Totodată, Ambasada Italiei precizează că în caz de necesitate privind repatrierea cetățenilor, aceștia se pot adresa autorităților naționale.   

„Reiterând disponibilitatea maximă a Ambasadei pentru cetățenii străini care au raport îndelungat și important cu Țara noastră, este necesar de specificat că problemele lor țin de competența directă a Autorităților de referință a cetățeniei de origine, la care prin urmare se pot adresa”, precizează Ambasada Italiei. 

Galina Sajin, deputata aleasă pe circumscripția 50, la vest de R. Moldova consideră că această situație reprezintă o încălcare vădită a drepturilor cetățenilor, cauzată de indiferența autorităților. 

Parlamentara a depus o interpelare către ministrul Afacerilor Externe și către directorul Autorității Aeronautice Civile a R. Moldova, prin care solicită autorităților să comunice mai eficient cu autoritățile italiene, astfel încât, orice cetățean moldovean cu reședință permanentă în Italia, să poată reveni în peninsulă. 

Interpelare către Ministrul… by Alina Frunza on Scribd

„Să creați un grup de lucru format din reprezentanți ai Autorității Aeronautice Civile și ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru a stabili o procedură clară și transparentă de selectare a pasagerilor pentru cursele spre Italia”.  

„Să vă asigurați că drepturile cetățenilor noștri sunt respectate și să întreprindeți măsuri pentru ca orice cetățean moldovean cu reședință permanentă în Italia, la data de 27 aprilie, când va fi efectuat următorul zbor spre Italia, să poată pleca și să fie admis la bordul aeronavei”.

„Dacă nu este posibilă organizarea transportării pe cale aeriană a cetățenilor respectivi, să organizați transportul pe cale terestră, având în vedere faptul că prin dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale acest lucru este permis, se mai arată în interpelarea depusă de deputată”. 

Deși am încercat repetat, nu am reușit să vorbim cu cineva din reprezentanții companiei aeriene FlyOne.

În contextul pandemiei de coronavirus, MAEIE a autorizat operarea mai multor curse charter pentru a repatria cetățenilor moldoveni din zonele afectate de COVID-19.