Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cum poți susține un ONG…

Cum poți susține un ONG cu 2% din impozitul tău

facebook.com/legea2procente

Până pe 2 mai 2019, persoanele fizice plătitoare de impozite din R. Moldova au posibilitatea să doneze 2% din impozit către organizațiile neguvernamentale (ONG-uri) care acționează în interes public și către entitățile religioase.

Ce este mecanismul 2%?

În 2017, Legea 2% a fost implementată pentru prima dată și persoanele fizice care au avut obligația de a plăti impozitele au putut să direcționeze 2% din impozitul lor pe venit către una din organizațiile incluse în Lista beneficiarilor 2%.

Mecanismul 2% este procesul în care persoanele fizice plătitoare de impozite direcționează 2% din suma impozitului pe venit obținut în anul precedent, către ONG-urile care acționează în interes public și către entitățile religioase.

Când, unde, cum?

În 2019, direcționarea a 2% se va face prin depunerea a două declarații:

  • Formularul CET15 (care se referă la veniturile obținute în perioada ianuarie-septembrie 2018)
  • Formularul CET18 (care se referă la veniturile obținute în perioada octombrie-decembrie 2018).

Codul fiscal (IDNO) al organizației către care doriți să direcționați banii va trebui indicat în ambele formulare:

  • în Formularul CET15 – în câmpul M2;
  • în Formularul CET18 – în câmpul M1.

!!! Orice persoană care dorește să redirecționeze 2% trebuie să depună declarația chiar dacă, potrivit Codului fiscal, nu are această obligație. Desemnarea poate fi făcută doar în folosul unui singur beneficiar. Indicarea mai multor beneficiari va duce la anularea desemnării de către Serviciul Fiscal de Stat.

Exemplu: O persoană, care este angajată într-un singur loc de muncă și nu are alte venituri, nu are obligația de a depune declarația cu privire la impozitul pe venit. Totuși, dacă această persoană decide că vrea să redirecționeze 2% unei organizații beneficiare, ea va trebui să completeze și să depună declarația (formularul CET15 și formularul CET18).

Cum se obțin formularele CET15 și CET18?

Formularele CET15 și CET18 pot fi obținute prin:

  • accesarea gratuită a formularului, la cerere, în orice oficiu teritorial al Serviciului Fiscal de Stat;
  • accesarea gratuită în formă electronică cu posibilitatea descărcării și completării formularului disponibil la adresa https://servicii.fisc.md/formulare.aspx;
  • pentru deținătorii semnăturii electronice, accesarea în formă electronică cu posibilitatea completării și depunerii online la adresa https://servicii.fisc.md/. În acest caz, formularul este deja completat parțial în baza informațiilor de care dispune Serviciul Fiscal de Stat.

Pentru a susține jurnalismul de calitate, puteți redirecționa 2% și pentru Ziarul de Gardă. Înscrieți codul fiscal 1010620003744 în declarația cu privire la impozitul pe venit.