Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum explică Igor Dodon afacerile…

Cum explică Igor Dodon afacerile fratelui său cu fiul procurorului general al Federației Ruse

„E viața lui, activitatea lui, în care acționează așa cum consideră de cuviință, fără ca eu să mă implic”, explică șeful statului pentru Ziarul de Gardă relația de afaceri dintre fratele său Alexandru Dodon și Igor Chaika, fiul procurorului general al Federației Ruse.

Alexandru Dodon este fratele mai mic al președintelui Igor Dodon.

Foto: realitatea.md

Până în 2010, Alexandru Dodon a fost vicedirector al Agenției Sanitar-Veterinare pentru Siguranța Produselor de Origine Animală, entitate condusă pe atunci de actualul deputat socialist Radu Mudreac, un alt om din anturajul familiei Dodon, a cărui avere a crescut substanțial în ultimii ani. Dodon și Mudreac au fost demiși în aceeași perioadă, pentru „multiple încălcări grave”.

Alexandru Dodon a candidat anterior, fără succes, la funcția de primar al orașului Călărași, iar în ultimul an s-a lansat în afaceri.

Mai întâi, la 18 iulie 2019, Alexandru Dodon obține o cotă parte de 15% din firma „Arhpley Development”, înregistrată la Moscova. Compania a fost fondată acum câțiva ani, iar unul dintre proprietari este Igor Chaika, fiul milionar al controversatului procuror general al Rusiei, Iurii Chaika.

Conform informațiilor de pe site-ul său, principala activitate a companiei sunt imobiliarele, inclusiv construcția blocurilor locative în orașul Moscova. 

La 30 august 2019, Alexandru Dodon s-a asociat cu Igor Chaika și în altă companie din Rusia, devenind proprietar al 10% din acțiunile unei firme responsabile de colectarea și de prelucrarea deșeurilor: „Promyshlenyi Ekologicheskii Operator”.

În februarie 2019, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație a anunțat că, potrivit unor documente confidențiale, Chaika era, încă în 2017, unul dintre sponsorii Fundației „Din Suflet”, gestionată de Galina Dodon. Astfel, pe 16 august 2017, în contul bancar pentru euro deschis la Victoriabank din Chișinău al Fundației „Din suflet” a intrat suma de 70 de mii de euro, iar banii au fost virați dintr-un cont deschis la Absolutbank din Moscova pe numele lui Igor Chaika

La puțină vreme după realizarea acelui transfer bancar, Igor Chaika a fost numit ambasador de afaceri în Moldova și Transnistria de către „Delovaya Rossiya”, la care Chaika este co-președinte. Acesta a fost de mai multe ori în R. Moldova, pe parcursul mandatului prezidențial al lui Igor Dodon. 

Ziarul de Gardă l-a întrebat pe Igor Dodon dacă este vorba despre banii fratelui său Alexandru Dodon, investiți în firmele din Rusia, sau este vorba despre relația pe care o are șeful statului cu Igor Chaika.

„Dânsul, la fel ca alte sute de mii de cetățeni moldoveni, activează acum peste hotare. De mai mulți ani s-a stabilit la Moscova (la fel ca și cumnatul meu, fratele soției, care de mai bine de 10 ani muncește și locuiește cu familia la Moscova), unde are diferite activități, inclusiv unele afaceri cu dl Chaika, cu care se cunoaște de mult timp și au o colaborare. Activitatea lui nu depinde de faptul că și eu mă cunosc cu dl Chaika, în calitate de copreședinte al asociației oamenilor de afaceri „Delovaia Rossia”. E viața lui, activitatea lui, în care acționează așa cum consideră de cuviință, fără ca eu să mă implic. Referitor la Fundația „Din Suflet”, prin intermediul acesteia am reușit în ultimii ani să ajutăm sute de mii de cetățeni moldoveni: copii, bătrâni, familii care au rămas fără casă, familii cu mulți copii sau copii cu probleme de sănătate. Sursele financiare provin exclusiv din donații și nu este implicat banul public. Printre donatori sunt persoane fizice și juridice, rezidenți și nerezidenți ai Moldovei, printre care și ambasade străine acreditate la Chișinău (recent, Ambasada Chinei a venit cu un suport de câteva zeci de mii de dolari pentru unele instituții medicale). Unii donatori au dorit să fie făcut public gestul lor, alții nu. Însă, orice leu care intră pe conturile Fundației e utilizat exclusiv pentru suportul persoanelor nevoiașe, fiind și o evidență strictă în acest sens”, a fost răspunsul lui Igor Dodon pentru Ziarul de Gardă, transmis prin intermediul serviciului de presă.

În decembrie 2019, Alexandru Dodon a făcut primul pas spre lansarea sa oficială în afaceri și pe teritoriul R. Moldova. Acesta figurează în actele Agenției Servicii Publice drept unic fondator al firmei „Agrofactory” SRL, având activități declarate în agricultură. SRL-ul este înregistrat la Sadova, localitatea de baștină a fraților Dodon, și are un capital social de 10 mii de lei. Compania este administrată de Andrei Bîrcă. 

Alexandru Dodon s-a lansat în afaceri deși, în ultima declarație de avere și interese depusă de el, pe când era asistent de deputat, nu raporta că ar avea surse financiare care să-i permită inițierea sau participarea în afaceri. În 2016, an în care fratele său devenea președinte, oficial, familia Alexandru și Ecaterina Dodon raporta un venit cumulat de doar 120 de mii de lei, bani obținuți de cei doi soți doar din salarii. 

Fratele președintelui și-a deschis firmă cu profil agricol după ce, în anii 2014-2018, mama sa și a președintelui, Galina Dodon, a cumpărat câteva zeci de terenuri agricole chiar la intrarea în Sadova.

Terenurile cumpărate în ultimii ani de mama președintelui, la intrarea în Sadova. Foto dronă: Andrei Cebotari

Astăzi, pe aceste terenuri sunt amplasate câteva iazuri, iar recent a fost inițiată construcția unui drum. 

Mai multe detalii despre relațiile dintre președintele Igor Dodon și persoanele din anturajul acestuia, citiți în investigația: (Video) Toți oamenii președintelui.