Principală  —  IMPORTANTE   —   CSM solicită acordarea statutului de…

CSM solicită acordarea statutului de membru observator la Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare

Sursa foto: Consiliul Superior al Magistraturii/Facebook

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au solicitat în ședința de marți, 18 aprilie, acordarea statutului de membru observator la Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare.

„În calitate de observator al RECJ, Consiliul Superior al Magistraturii din R. Moldova, cât și corpul judecătoresc vor beneficia pe deplin de expertiza și de experiența acestui organism internațional specializat în vederea alinierii sistemului judecătoresc la cele mai bune practici în domeniu”, susțin membrii Consiliului.

Conform CSM, Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare este organismul care unește toate Consiliile Judiciare din statele membre ale Uniunii Europene și le reprezintă în cadrul Uniunii Europene. Calitatea de membru este recunoscută tuturor instituțiilor naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene, independente de puterile executive si legislative sau autonome, care au responsabilitatea de a sprijini justiția in procesul independent de realizare a justiției.

Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare are „scopul de ameliorare a cooperării și buna înțelegere dintre Consiliile Judiciare şi membrii sistemelor judiciare ale statelor membre ale Uniunii Europene şi ale statelor candidate la aderarea la Uniunea Europeană”.

Pe 3 martie 2022, R. Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană.

Pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană (CE) a emis avizul privind cererea de aderare la Uniunea Europeană. Ulterior, pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat R. Moldova statutul de țară candidată. Consiliului European a menționat despre „importanța reformelor, în special în domeniul supremației legii și mai ales a celor legate de independența și funcționarea sistemului judiciar și de lupta împotriva corupției”.

Pe 23 martie 2023, Consiliul European a reafirmat faptul că UE va continua să ofere tot sprijinul relevant R. Moldova pentru a consolida „reziliența, securitatea, stabilitatea și economia țării noastre și pentru a o ajuta pe calea sa către aderarea la UE”.