• „Criza cu chip de femeie”. Antonio Guterres, secretar general ONU: Răspunsul la COVID-19 a dezvăluit puterea și eficiența conducerii de către femei

  „Criza cu chip de femeie”. Antonio Guterres, secretar general ONU: Răspunsul la COVID-19 a dezvăluit puterea și eficiența conducerii de către femei
  Berlin, Germany - November 04: Antonio Guterres, High Commissioner for Refugees of UNHCR, attends a press conference in german foreign office on November 04, 2015 in Berlin, Germany. (Photo by Michael Gottschalk/Photothek via Getty Images)
  de
  08 martie 2021 | 14:13

  Într-un articol pentru ziua internaţională a femeii, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, susține că, întrucât lumea marchează Ziua Internaţională a Femeii în mijlocul unei pandemii globale, este clar un fapt dezolant: criza COVID-19 are chip de femeie. Acesta notează că răspunsul la COVID-19 a dezvăluit „puterea și eficiența conducerii de către femeii”, menționând că în ultimul an, țările cu femei lider au avut rate de transmitere mai mici, fiind deseori mai bine poziționate pentru recuperare.

  „Întrucât lumea marchează Ziua Internațională a Femeii în mijlocul unei pandemii globale, este clar un fapt dezolant: criza COVID-19 are chip de femeie. Pandemia agravează inegalitățile deja profunde cu care se confruntă femeile și fetele, radiind ani de progrese spre egalitatea de gen.

  Probabil, femeile lucrează în sectoarele cele mai afectate de pandemie. Majoritatea lucrătorilor esențiali din prima linie sunt femei – multe dintre grupurile marginalizate rasial și etnic și aflate în partea de jos a scării economice. Femeile sunt cu 24% mai vulnerabile la pierderea locului de muncă și suferă reduceri mai accentuate ale veniturilor. Diferența de remunerare între femei și bărbați, deja ridicată, s-a mărit, inclusiv în sectorul sănătății.

  Îngrijirea neremunerată a crescut dramatic din cauza dispozițiilor de a sta acasă și a închiderii școlilor și instituțiilor de îngrijire a copiilor. E posibil ca milioane de fete să nu mai revină niciodată la școală. Mamele, în special mamele singure, s-au confruntat cu adversități și anxietate acută. Totodată, pandemia a declanșat o epidemie paralelă de violență împotriva femeilor din toată lumea, provocând abuzuri domestice, trafic, exploatare sexuală și căsătorii între copii.

  Între timp, chiar dacă femeile reprezintă majoritatea lucrătorilor medicali, un studiu recent a constatat că doar 3,5% din grupurile de lucru pentru COVID-19 au un număr egal de bărbați și femei. În relatarea globală a știrilor despre pandemie, doar una din cinci surse de experți este femeie. Aceste excluderi sunt în sine niște urgențe. Lumea are nevoie de un nou impuls pentru a promova conducerea de către femei și participarea egală. Este clar că o astfel de acțiune va fi în beneficiul tuturor.

  Răspunsul la COVID-19 a dezvăluit puterea și eficiența conducerii de către femeii. În ultimul an, țările cu femei lider au avut rate de transmitere mai mici, fiind deseori mai bine poziționate pentru recuperare. Organizațiile femeilor au eliminat deficiențe cruciale în furnizarea de servicii și informații critice, în special la nivel de comunitate. În general, atunci când femeile conduc guvernul, vedem investiții mai mari în protecția socială, incursiuni mai mari împotriva sărăciei. Atunci când sunt femei în parlament, țările adoptă politici mai stricte privind schimbările climatice. Atunci când sunt femei la masa tratativelor de pace, acordurile sunt mai durabile.

  Totuși, femeile reprezintă doar un sfert din legiuitorii naționali din întreaga lume, o treime din membrii guvernului local și doar o cincime în cadrul cabinetelor de miniștri. Pe traiectoria actuală, paritatea de gen nu va fi atinsă în legislaturile naționale înainte de 2063. Atingerea parității în rândul șefilor de guvern ar dura mai mult de un secol.

  Un viitor mai bun depinde de abordarea acestui dezechilibru de putere. Femeile au dreptul egal de a vorbi cu autoritate cu privire la deciziile care le afectează viața. Sunt mândru că am atins paritatea de gen în rândul conducerii ONU. 

  Recuperarea din pandemie e șansa noastră de a trasa o cale nouă și egală. Pachetele de sprijin și stimulente trebuie să vizeze în mod specific femeile și fetele, inclusiv prin investiții în infrastructura de îngrijire. Economia formală funcționează doar pentru că este subvenționată de munca de îngrijire neremunerată a femeilor.

  Pe măsură ce ne recuperăm din această criză, trebuie să trasăm o cale către un viitor incluziv, ecologic, rezistent. Îi îndemn pe toți liderii să pună în aplicare șase elemente constitutive cheie:

  1. Asigurați o reprezentare egală – de la consiliile întreprinderilor până la parlamente, de la învățământul superior până la instituțiile publice – prin măsuri și cote speciale.

  2. Investiți semnificativ în economia îngrijirii și protecția socială și redefiniți PIB pentru a face vizibilă și lua în cont munca casnică.

  3. Eliminați barierele care afectează integrarea deplină a femeilor în economie, inclusiv prin accesul la piața muncii, drepturile de proprietate și creditele și investițiile vizate.

  4. Abrogați toate legile discriminatorii din toate sferele – de la dreptul la muncă și funciar la statutul personal și protecția împotriva violenței.

  5. Fiecare țară trebuie să adopte un plan de răspuns în situații de urgență pentru a aborda violența împotriva femeilor și fetelor și să continue cu politici de finanțare și voință politică pentru a pune capăt acestui flagel.

  6. Schimbați mentalitățile, sporiți gradul de conștientizare a publicului și condamnați prejudecățile sistemice.

  Lumea are ocazia să lase în urmă generații de discriminare înrădăcinată și sistemică. Este timpul să construim un viitor egal”.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  CE anunță că a lansat două proiecte cu privire la reforma justiției penale în R. Moldova: „Necesitatea accelerării reformelor în domeniul justiției penale este susținută de constatările și recomandările organismelor statutare”

  Membrii Consiliului Europei (CE) au emis un comunicat prin care informează că au lansat joi, 22 aprilie, două proiecte cu privire la reformele în sectorul justiției penale în R. Moldova. Este vorba despre conso…
  CE anunță că a lansat două proiecte cu privire la reforma justiției penale în R. Moldova: „Necesitatea accelerării reformelor în domeniul justiției penale este susținută de constatările și recomandările organismelor statutare”

  România a depășit pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate. Peste 87 mii de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

  Peste 87 000 de români au fost vaccinați împotriva COVID în ultimele 24 de ore. România a depășit joi, 22 aprilie, pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate, transmite Digi 24. În ultimele 24 de ore…
  România a depășit pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate. Peste 87 mii de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  Mai mulți moldoveni din diaspora au inițiat o campanie de strângere a donațiilor, pentru a procura concentratoare de oxigen. Acestea ar urma să ajungă în centre medico-sociale unde rezidenți sunt persoanele vâr…
  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină

  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Astfel, cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină. Lista țărilor pe care România le consideră cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată joi, la…
  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină

  Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie

  Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat Statului Major General și comandanților de trupe ca, începând cu 23 aprilie, să asigure revenirea trupelor în punctele de desfășurare permanentă, scrie Novaya…
  Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie