Principală  —  IMPORTANTE   —   Criza climatică: O lume căreia…

Criza climatică: O lume căreia îi lipsește apa. După secetă vine foamea

Temperaturile în creștere și canicula extremă usucă teritorii extinse în țări din lumea întreagă. Din China până în California și din Etiopia până în Marea Britanie domină seceta. DW a pregătit un material în care putem urmări o privire de ansamblu.


După secetă vine foamea

Etiopia, Kenia și Somalia trec în prezent prin cea mai gravă secetă din ultimii mai bine de 40 de ani, după ce mai multe sezoane ploioase nu au mai avut loc. Uscăciunea periclitează securitatea alimentară din regiune. 22 de milioane de persoane sunt amenințate de lipsa hranei. Mai mult de un milion de oameni au fost nevoiți să-și părăsească deja locuințele. Seceta va mai dura luni întregi.

Fluviul Yangtze se usucă

Fundul fluviului Yangtze, al treilea ca mărime din lume, a fost expus în urma secetei fără precedent din China. Uscăciunea afectează circulația navelor și funcționarea hidrocentralelor. Curentul produs la Barajul celor Trei Defileuri este cu 40% mai redus decât în 2021. Pentru a scădea consumul, unele centre comerciale și-au redus orele de program iar fabricile raționalizează curentul electric.

Nu mai plouă în Irak

Irakul, considerat extrem de expus riscurilor modificărilor climatice și deșertificării, luptă cu seceta pentru al treilea an la rând. Părți mari din ținuturile mlăștinoase din sud, care fac parte din patrimoniul UNESCO datorită diversității speciilor și istoriei locului, s-au uscat. Seceta a făcut ca sectorul agrar al țării să se reducă în 2021 cu 17%.

SUA reduc consumul de apă

Fluviul Colorado și lacurile sale de acumulare au apă tot mai puțină după mai bine de două decenii de secetă, cea mai gravă din istoria de peste 1000 de ani a acestui fluviu legendar care curge prin sud-vestul Americii până în Mexic și aprovizionează cu apă zeci de milioane de oameni și suprafețe agricole uriașe. Seceta a dus la limitarea consmului de apă.

Secetă istorică în Europa

Aproape jumătate din Europa este lovită de seceta care ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani. Mari cursuri de apă precum Rinul, Po și Loara au scăzut iar nivelul redus al apelor influențează transportul de mărfuri și producerea de energie. Canicula și uscăciunea au ars pământul cultivabil și au distrus recoltele.

Marea Britanie trebuie să facă economie de apă

Mai multe părți ale Angliei au primit oficial statut de zone afectate de secetă, după cea mai uscată lună iulie din 1935 încoace. Autoritățile au înregistrat la 19 iulie temperatura de 40,2 grade Celsius, cea mai ridicată măsurată vreodată în Regatul Unit. În august s-au decis mai multe interdicții de folosire a furtunurilor de apă.

Seceta scoate la iveală comori scufundate

Spania a fost lovită în această vară în mod special de secetă și valuri de caniculă. Au avut loc masive incendii de pădure, care au provocat evacuarea a mii de persoane și au ars peste 280.000 de hectare de teren. Scăderea apelor unui bazin a scos la iveală un monument de piatră preistoric, așa-numitul „Stonehenge spaniol”.

Strategii de adaptare la perioade mai uscate

Din Tokio până în Cape Town, numeroase țări și orașe se adaptează la condițiile tot mai secetoase și fierbinți. Soluțiile nu trebuie să fie neapărat hightech. În Senegal, agricultorii plantează grădini în formă de cerc, în care rădăcinile cresc spre interior și captează prețioasa apă în timpul ploilor. În Chile și Maroc, oamenii folosesc panouri speciale pentru a capta apa din ceață.

Orașele și lipsa apei

După ce Cape Town, din Africa de Sud, abia a scăpat în 2018 de o criză a apei, municipalitatea a luat măsuri de combatere a secetei. O soluție a fost eliminarea unor specii de plante invazive, precum pinul și eucaliptul, care au nevoie de mult mai multă apă decât speciile native, precum tufișurile de Fynbos. S-au economisit astfel miliarde de litri de apă.

Sursa: DW