Principală  —  IMPORTANTE   —   COVID în Găgăuzia: cifre, fapte,…

COVID în Găgăuzia: cifre, fapte, opinii

Imagine-simbol

Imaginea de ansamblu a situației privind noul tip de coronavirus în Găgăuzia nu diferă mult de situația din țară, deși există o diferență: Găgăuzia este încă puțin acoperită de vaccinare și mulți locuitori ai autonomiei percep încă negativ ideea de vaccinare. Potrivit lui Semion Atanasov, inspector-șef al Centrului de Sănătate din Comrat, în perioada martie-septembrie curent, în Găgăuzia au fost vaccinate 18 988 de persoane, ceea ce reprezintă doar 11,7% din populație.

Analizând argumentele celor ce se opun vaccinării și argumentele privind refuzul vaccinării, putem concluziona că campania de informare cu privire la beneficiile vaccinării desfășurate în regiune nu doar că nu a dat roade, dar chiar a eșuat. Această concluzie poate fi atribuită aproape tuturor locuitorilor din Găgăuzia care nu lucrează în agențiile guvernamentale. Funcționarii, medicii, profesorii și alți reprezentanți ai agențiilor guvernamentale sunt totuși implicați în procesul de vaccinare, în timp ce mulți dintre ei, după cum se spune, se vaccinează într-o manieră „voluntar-obligatorie”. Practic, potrivit acestora, „pentru a nu-și pierde locul de muncă” și nu pentru a se proteja de posibilele consecințe grave, în caz de infectare.

Semion Atanasov: „Școlile sunt principala sursă de infecție cu Covid-19”

Potrivit informațiilor publicate de către Direcția Generală de Educație a Găgăuziei, la sfârșitul lunii septembrie, circa 40 de clase din diferite localități au fost trecute la studii la distanță. Potrivit șefei Direcției, Natalia Cristeva, Direcția de Educație monitorizează zilnic situația legată de COVID-19, se intervine pentru a preveni răspândirea bolii în rândul copiilor și a cadrelor didactice.

Semion Atanasov, inspectorul-șef de la Centrul de Sănătate Publică din Comrat, consideră că școlile sunt principala sursă de infecție cu coronavirus.

„Verificările efectuate de către Centrul de Sănătate de la Comrat în sezonul trecut au arătat că, dacă la începutul anului personalul din instituțiile de învățământ, în general, respectau cerințele de prevenire a infecției de COVID-19, apoi până la sfârșitul anului școlar, ei s-au relaxat”, a declrat Atanasov. „De exemplu, după controlul de dimineață al copiilor și al personalului la posturile sanitare de la intrare, la aceste posturi nu mai rămâne niciun angajat, deși trebuie să se măsoare temperatura, mâinile trebuie tratate cu dezinfectant, trebuie să se introducă datele în jurnal și trebuie monitorizată respectarea distanței sociale de 1-1.5 metri de-a lungul întregii zile. Potrivit lui Atanasov, pentru astfel de încălcări au fost aplicate sancțiuni celor responsabili de la Liceul Teoretic „M. Guboglo”, de la Liceul Teoretic „Ciachir” din Ceadâr-Lunga, precum și de la liceele din satele Tomai, Baurci, Beșghioz și altele.

„Cred că a venit momentul în care, pur și simplu, e imposibil fără vaccinare. Sunt sigur că datorită vaccinării colective oamenii se vor îmbolnăvi mai puțin, iar în caz de infecție, datorită imunității formate, boala va trece într-o formă mai ușoară și bolnavii se vor recupera mai repede”, a mai spus Semion Atanasov, inspectorul-șef de la Centrul de Sănătate din Comrat.

În ceea ce privește cadrele didactice din autonomie, potrivit informațiilor publicate în presa din Găgăuzia de către specialista șefă de la Direcția Generală de Educație, Nina Ormanji, rata de vaccinare în licee și gimnazii atinge 80%, în grădinițe – 63-64%. După cum a confirmat oficialul, în fiecare săptămână, acest indicator crește cu 5-7%.

Centrele COVID din două raioane ale Găgăuziei sunt supraaglomerate

Potrivit șefei Direcției de Sănătate și Protecție Socială a UTA Găgăuzia, Svetlana Duleva, la 29 septembrie, centrele COVID din Ceadâr-Lunga și Comrat erau supraaglomerate. Potrivit șefei Direcției, numărul pacienților grav bolnavi a crescut în ultima perioadă: din 119 spitalizați, 51 de persoane sunt în stare gravă, ceea ce reprezintă 42%, iar acesta este cel mai mare procent din ultima vreme.

Potrivit informațiilor furnizate de către Natalia Popazoglo, directoarea interimară a Spitalului Raional din Ceadâr-Lunga, în centrul COVID local în dimineața zilei de 30 septembrie erau internați 50 de oameni, iar pentru a primi un alt pacient a trebuit să fie adusă o canapea din coridor. Din acest număr, 12 pacienți sunt în stare gravă, 34 sunt conectați la aparatele de respirație asistată. „Pacienții noștri sunt de vârste diferite, dar mai multe persoane au peste 60 de ani. Nu avem copii în centrul nostru COVID, de regulă, aceștia sunt trimiși la Chișinău pentru tratament”, a spus Natalia Popazoglo.

Statistică descurajantă și teama de vaccin

Potrivit statisticilor, de la începutul pandemiei (din martie 2020), în Găgăuzia 8 103 persoane s-au îmbolnăvit de infecția cu coronavirus.

Cifrele pentru raioane, furnizate de către inspectorul-șef de la Centrul de Sănătate Comrat, Semion Atanasov, vorbesc de la sine: raionul Comrat – 4237 de oameni s-au îmbolnăvit, iar 148 au murit; raionul Ceadâr-Lunga – 2669 și, respectiv, 145 oameni; raionul Vulcănești: 1197 și, respectiv, 16 persoane.

Potrivit oficialului, refuzul sau evitarea vaccinării indică un nivel scăzut de conștientizare din partea populației și poate fi explicat și prin faptul că majoritatea locuitorilor autonomiei în vârstă de peste 50 de ani sunt speriați de știrile false răspândite pe Internet, conform cărora „toți cei vaccinați vor muri în doi ani”. Cel mai mic procent de vaccinați, potrivit lui Atanasov, se atestă în așezările rurale din autonomie.

O altă problemă este reticența unor cetățeni care nu solicită ajutor medical din cauza costului ridicat al tratamentului. Există numeroase publicații pe rețelele de socializare în care cetățenii își împărtășesc experiențele și scriu că a trebuit să cumpere medicamentele necesare din banii proprii, în ciuda faptului că au poliță medicală. În Găgăuzia oamenii consideră că aceasta este o problemă, în mod special, pentru cei care nu au asigurare medicală.

Recent, Svetlana Duleva, șefa Direcției de Sănătate și Protecție Socială a UTA Găgăuzia, a declarat că, de cele mai multe ori, locuitorii neasigurați din Găgăuzia se tem să se adreseze medicului atunci când le apar semne de COVID-19. Cu toate acestea, astfel de temeri, potrivit oficialului, sunt nejustificate. „Pacienții care au nevoie de tratament, indiferent dacă sunt asigurați sau nu, sunt tratați gratis. Acest lucru se întâmplă atât la nivel primar, luând în considerare prescrierea medicamentelor compensate, cât și la nivelul spitalizării. Tratamentul se efectuează din contul companiei de asigurări”, a relatat Duleva.

Care sunt noile restricții introduse în Găgăuzia de la 1 octombrie

Acum o săptămână, șeful Comisiei Sănătate Publică din Găgăuzia, Ivan Kolioglo, a informat locuitorii regiunii despre măsurile restrictive care vor fi introduse în localitățile autonome incluse în „zona portocalie”.

Deci, toate instituțiile de învățământ din „zona portocalie” vor funcționa ca de obicei, cu prezența fizică a copiilor. Instituțiile de învățământ superior și școlile profesionale din Găgăuzia vor trece la instruirea online (cu excepția unor cursuri practice care necesită utilizarea echipamentului tehnic).

Unitățile de alimentație vor funcționa la o capacitate maximă de cel mult 35%. Dacă vizitatorii prezintă certificate anti-COVID, capacitatea maximă este permisă până la 75%.

Serbările și seratele (nunți, zile de naștere, cumetrii etc.) pot fi organizate cu participarea a cel mult 200 de persoane (în interior) și 250 – în aer liber, toți participanții fiind obligați să prezinte certificate anti-COVID.

Evenimentele sportive vor avea loc cu participarea a cel mult 50% din public. Activitatea centrelor sportive trebuie organizată, ținând cont de respectarea a 7 metri pătrați pentru o persoană.

Activitatea centrelor de sănătate publică se va desfășura în conformitate cu noile reguli. Angajații instituțiilor de stat și din sectorul privat, dacă este posibil, vor fi transferați la regimul de muncă de la distanță. Acest regim se va acorda, în primul rând, părinților cu copii mici.