Principală  —  Ştiri  —  Social   —   COVID-19: Laboratorul virusologic al ANSP…

COVID-19: Laboratorul virusologic al ANSP a primit rezultatele participării în Programul de Control Extern de Calitate, organizat de OMS

Foto: msmps.gov.md

Laboratorul virusologic al Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), laborator național în diagnosticul SARS-CoV-2, a primit recent rezultatele participării în Programul de control extern de calitate (EQA Programme) pentru detectarea SARS-CoV-2 prin RT-PCR (2020) evaluate de către OMS.

Programul a fost organizat de către OMS la nivel internațional, în perioada aprilie-mai, în 3 runde. În cadrul Programului au participat 255 de laboratoare din 185 de țări din 281 invitate (din Africa (AFR), America (AMR), Mediterana de Est (ME), Europa (EUR), Asia de Sud-Est (ASE) și Regiunile Pacificului de vest  (RWP)). Laboratorul virusologic al ANSP a fost participantul rundei I, care a avut loc în luna aprilie.

Au fost primite și diagnosticate 5 probe pentru diagnostic  SARS-CoV-2 prin tehnici de biologie moleculară RT-PCR.

Toate 5 probe primite în cadrul EQA au fost evaluate ca fiind conforme, lipsesc rezultate fals-pozitive sau fals-negative.

Anterior, la recomandarea și cu sprijinul OMS laboratoarele naționale, la nivel internațional, au fost încurajate să asigure performanțe de calitate prin confirmarea rezultatelor testelor pentru primele 10 eșantioane pozitive și 10 negative (colectate de la pacienți care întrunesc criteriile definiției de caz COVID-19), expediindu-le la laboratorul de referință al OMS pentru confirmarea testărilor pentru SARS-CoV-2.

Rezultatele Laboratorul virusologic ANSP au fost confirmate în 100% cazuri de către  Institutul de Virusologie Charite – Universitätsmedizin Berlin, Germany.