Principală  —  Social  —  Consultanţă juridică   —   Totaluri 2020. Ce au întrebat…

Totaluri 2020. Ce au întrebat cititorii rubricii Clinica Juridică a ZdG?

La sfârșit de an, oamenii fac niște totaluri și se întreabă, privind în urmă, cum a fost anul care a trecut. Cu siguranță, în lume, anul 2020 a fost marcat de mai multe evenimente care vor rămâne în istorie, dar mai cu seamă, pe toți ne-a afectat pandemia de COVID-19. Ce s-a întâmplat cu drepturile omului în această perioadă? Restricțiile impuse pe durata pandemiei le-au restricționat, unor persoane, dreptul la sănătate, la libera circulație sau la libera exprimare, dreptul la educație sau dreptul de a fi în siguranță. Pe lângă toate acestea, cetățenii R. Moldova și cititorii ZdG s-au confruntat și cu alte probleme care vizează respectarea drepturilor lor.

Instituțiile care monitorizează respectarea drepturilor omului raportează carențe în ceea ce privește respectarea drepturilor omului în anul 2020. Spre exemplu, cu provocări deosebite se confruntă copiii lipsiți de îngrijire părintească după atingerea majoratului. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a arătat într-un raport că aceștia se confruntă cu atitudine discriminatorie și stigmatizantă din partea societății, probleme de sănătate, comportamente deviante și delincvente, dar și lipsa posibilității financiare de a-și continua studiile.

În analiza practicii judiciare și a Consiliului de Egalitate privind egalitatea și nediscriminarea în R. Moldova, efectuată de Centrul de Resurse Juridice din R. Moldova, se arată că în R. Moldova încă există forme de discriminare care ridică dificultăți în constatarea și sancționarea lor, precum ar fi: hărțuirea, instigarea de discriminare sau eșecul de a asigura acomodarea rezonabilă și accesibilizarea ca provocare.

Cititorii ZdG angajați în câmpul muncii au avut, la începutul declarării restricțiilor, întrebări despre organizarea muncii în pandemie. Diaspora, dar și studenții, în contextul modificărilor legislative, au avut întrebări referitoare la necesitatea procurării poliței de asigurare obligatorie de asistență medicală. Ulterior, am avut întrebări de la oameni care au considerat că li se încalcă drepturile atunci când li se acordă incorect un anumit grad de dizabilitate sau atunci când, fiind peste hotare, tinerii sunt obligați să se încadreze în serviciul militar în termen.

În această rubrică ne-am străduit să dăm răspuns la toate întrebările, să explicăm cum trebuie să acționeze o persoană într-o anumită situație. Spre exemplu, prin prisma cazului descris de o cititoare care ne povestea despre o sumă mare de bani care a fost tăiată cu foarfeca, am găsit răspuns la întrebarea dacă pot sau nu băncile solicita comision la schimbarea bancnotelor în valută care sunt deteriorate. Analizând cazul scuarului „Eminescu” din Chișinău, care a fost reconstruit fără a fi consultată părerea oamenilor, am explicat cum se pot implica locuitorii unei comunități în soluționarea problemelor localității prin participarea la consultările publice.

Un impact mare l-a avut articolul prin care am explicat subiectul moștenirii ca modalitate nouă de acceptare a succesiunii. După schimbarea legislației, oamenii au rămas cu multe întrebări la acest subiect, iar explicarea noii proceduri sperăm că a răspuns la întrebările pe care le-au avut cititorii noștri. Am publicat și articole care descriu în detalii cine și în ce mod poate beneficia de ajutorul social, ajutorul în perioada rece a anului, dar și de indemnizațiile de maternitate.

Ne-am fi dorit să ajungem foarte mult în localitățile dumneavoastră și să răspundem pe viu la întrebările pe care le aveți, însă, din cauza condițiilor epidemiologice și pentru că ne dorim să păstrăm sănătatea cititorilor noștri și să nu-i supunem riscului de infectare, am transferat pe online toate activitățile pe care le-am planificat. Totuși, vă încurajăm să ne scrieți și să ne acordați întrebări și în noul an.

Ne dorim ca, prin articolele noastre, să vă informăm, să vă motivăm să cereți respectarea drepturilor și să fiți mai siguri pe forțele proprii, atunci când apelați instituțiile statului și nu doar. În noul an să aveți parte de sănătate și spor, oameni dragi alături și putere de a înfrunta provocările. Informați-ne despre ce vreți să citiți, iar noi vom continua să abordăm teme de interes și în 2021.