Principală  —  IMPORTANTE   —   Consiliul Europei a lansat un…

Consiliul Europei a lansat un proiect prin care se urmărește consolidarea diversității și egalității în R. Moldova

O nouă inițiativă de cooperare în domeniul consolidării diversității și egalității în R. Moldova a fost lansată în cadrul Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru R. Moldova 2021-2024, mai exact proiectul „Consolidarea diversității și egalității în R. Moldova”.

Potrivit Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, noul proiect se va desfășura în următorii trei ani, cu scopul de a crea un sistem de sprijin în rândul autorităților locale și societății civile, care va proteja drepturile grupurilor vulnerabile (LGBTI, femei, minorități entice și religioase, persoane cu dizabilități fizice și mentale, și altele) împotriva urii și a crimelor motivate de prejudecată și care va consolida eforturile de îmbunătățire a cadrului legal, capacităților forțelor de ordine și va spori conștientizarea față de fenomenul infracțiunilor motivate de prejudecată.

Irena Guidikova, șefa Diviziunii incluziune și anti-discriminare, Departamentul Anti-discriminare, Consiliul Europei: „Salutăm lansarea noului proiect în R. Moldova, în cadrul Planului de Acțiuni al Consiliului Europei 2021-2024. Acest proiect vine în continuarea lucrului din cadrul altor programe ale Consiliului Europei, dar are, de asemenea, ambiții mari. Cu un cadru legislativ îmbunătățit și cu rețele de suport pentru victimele violenței motivate de ură, credem că situația grupurilor expuse la discriminare și ură se va schimba”.

Pe 19 aprilie 2021, Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru R. Moldova 2021-2024 a fost lansat la Strasbourg, în prezența președintei R. Moldova, Maia Sandu, și a secretarei generale a Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić. Planul de acțiuni vizează îmbunătățirea legislației, instituțiilor și practicilor naționale în conformitate cu standardele europene în domeniile drepturilor omului, statului de drept și democrației.

Conform acestui plan, Consiliul Europei și autoritățile moldovenești au convenit să desfășoare activități de promovare a reformelor în domenii cheie, cum ar fi punerea în aplicare a Convenției Europene a Drepturilor Omului și a jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului în R. Moldova.