Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Conflict de interese la grădinița…

Conflict de interese la grădinița „Lăstăraș”. Codreanu cere eliberarea din funcție a directoarei

Ruslan Codreanu, primar interimar general al Chișinăului, a cerut eliberarea din funcție a Ianei Ceaușac, noua directoare a grădiniței nr. 199 din Chișinău, patronată de Asociația Obștească „Lăstăraș”. Solicitarea primarului interimar a venit după ce Rodica Guțu, șefa Direcției Generale, Educație, Tineret și Sport (DGETS) a prezentat un raport privind activitatea instituției preșcolare din capitală. Autoritățile municipale au depistat mai multe nereguli, precum desfășurarea orelor cu plată în timpul programului de lucru pentru care educatorii sunt plătiți din bani publici.

„Activitățile contraplată se fac în locul activităților curiculare, ceea ce contravine regulamentului. Cadrele didactice nu au dreptul să presteze servicii cu plată copiilor cu care interacționează direct și mai ales în timpul programului de lucru pentru care este salarizat de stat”, a declarat directorul general interimar al DGETS, Rodica Guțu, în cadrul ședinței operative a Primăriei Chișinău.

Totodată, Grădinița nr. 199 din sectorul Râșcani al Capitalei necesită reparație capitală. „Blocul alimentar necesită reparație curentă. Utilajul este învechit. Mașina de spălat nu este racordată la sistemul de apă. Lipsesc corpurile de iliminat. Sala de teatru este în stare bună”, a menționat Rodica Guțu.

Codreanu s-a arătat nemulțumit și a cerut să fie luate măsuri drastice.

„Trist. Asta este imaginea educației. Circa 14 milioane de lei se colectează de la părinți. Bugetul municipal pentru toate lucrările de reparație este de 21 milioane de lei. Pentru anul 2016-2017 activitățile extracuriculare au fost prestate ilegal, pentru că insituția nu a avut acordul Ministerului. Asociația nu a avut dreptul să încheie contracte cu părinții, deoarece nu are autorizații. Părinții plătesc pentru activități pe care instituția trebuie să le presteze gratis”, a declarat Codreanu.

Chiar dacă șefa DGETS spune că actuala conducere a grădiniței nu a menționat nimic despre existența gradului de rudenie cu fosta conducere, Codreanu a reiterat că Iana Ceaușac este nora fostei directoare.

„Bogașevschi Eugenia a fost director timp de 28 de ani. La concurs a participat fiul Bogașevschi Dorian și Ceaușac Iana, soția fiului. Ceaușa Iana a fost numită director, iar Dorian președintele Asociației Lăstăraș. Solicit să faceți un demers către PG, CNI, Centrul de Sănătate Publică. Eu nu înțeleg de ce Direcția nu a anulat concursul. Eu cred că asta trebuie să se întâmple astăzi, să fie anulat concursul și eliberați toți din funcție”, a precizat Ruslan Codreanu.

Anul trecut, un grup de părinți de la Grădinița nr. 199, care are grupe private, s-au plâns că, deși achită suplimentar câte 1400 de lei pe lună, copiii nu învață nimic nou pe lângă programul grupelor obișnuite. Mai mult, părinții au depistat gândaci la bucătărie și în dulapul copiilor. Presa a scris că în Grădiniță nu se face curățenie, iar părinții trebuie să achite și serviciile de raparației a instituției preșcolare.

Ruslan Codreanu a fost desemnat primar interimar al mun. Chișinău la 25 aprilie curent de către Silvia Radu. Acesta va asigura interimatul până când chișinăuienii vor alege un alt edil al capitalei. Decizia Silviei Radu vine după ce a fost înregistrată în calitate de concurent electoral la alegerile din 20 mai, când se dă bătălia pentru mandatul de un an în funcția de primar general al Chișinăului