Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Confirmat oficial: Igor Ceaika este…

Confirmat oficial: Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Federației Ruse, apare oficial în acte drept coproprietar al posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV, transmite Media Azi. Omul de afaceri deține 51% în pachetul de acțiuni al companiei ruse Media Invest Service, fondatoarea Telesistem TV, care deține ambele canale. Celelalte 49% îi aparțin lui Vadim Ciubara din Republica Moldova.

Potrivit Media Azi, datele cu privire la proprietarii celor două posturi TV se regăsesc în declarațiile privind politica editorială pentru campania electorală în alegerile parlamentare noi din municipiul Hîncești, din 15 martie. Documentele au fost publicate recent pe site-ul Consiliului Audiovizualului (CA).

Potrivit datelor oficiale din Rusia, Igor Ceaika a obținut încă pe 27 decembrie 2019 pachetul majoritar în compania Media Invest Service. Cu o zi mai devreme, președintele Igor Dodon declara în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4 că Primul în Moldova va avea, în curând, proprietari din Federația Rusă.

Postul de televiziune „Primul în Moldova” a început, din 2019, să retransmită emisiunile postului de televiziune rusesc „Pervîi Canal”. „Accent” TV și „Primul în Moldova” sunt gestionate de „Telesistem TV” SRL, care, din 2015, este proprietatea firmei rusești „Media Invest Service”, fondată și administrată de moldoveanul originar din Bălți Vadim Ciubară. Compania rusească a fost înregistrată la Moscova în martie 2015 și are un capital social de doar 10 mii de ruble rusești. În luna noiembrie 2019, compania rusească Media Invest Service, fondată de Vadim Ciubară, a preluat și compania „Media Contact” SRL, cea care se prezintă drept entitatea care gestionează site-urile și rețelele de socializare cu cel mai mare impact din Moldova: Mail.ru, Odnoklassniki.ru, Мой Мир, VK, Noi.md, Unimedia.

În vârstă de 39 de ani, Ciubară a fost unul dintre cei câțiva apropiați care l-au însoțit, în 2017, pe Igor Dodon pe muntele Athos. Este originar din Bălți, acolo unde locuiește mama sa, numele căreia apărea în anii 2000 în presa din România pentru o tranzacție care viza o tranzacție din Iași.

În august 2017, Igor Dodon și o parte din cei mai importanți oameni din anturajul său au fost pe muntele Athos. Printre ei a fost și Vadim Ciubară

Ce îi leagă pe Ceaika și Dodon

Relațiile dintre Ceaika și Dodon sunt mai vechi. În februarie 2019, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație a anunțat că, potrivit unor documente confidențiale, Chaika era, încă în 2017, unul dintre sponsorii Fundației „Din Suflet”, gestionată de Galina Dodon. Astfel, pe 16 august 2017, în contul bancar pentru euro deschis la Victoriabank din Chișinău al Fundației „Din suflet” a intrat suma de 70 de mii de euro, iar banii au fost virați dintr-un cont deschis la Absolutbank din Moscova pe numele lui Igor Chaika. Igor Ceaika este și partener de afacei cu fratele președintelui, Alexandru Dodon.

În februarie 2019, pe final de campanie electorală parlamentară, erau eliberați piloții Lionel Buruiană, 37 de ani, şi Mihai Crihana, 54 de ani, care se aflaseră în prizonieratul talibanilor din Afganistan din noiembrie 2015. Atunci presa a scris că eliberarea celor doi fusese negociată de o organizație rusească, „Delovaya Rossia”, şi de unul dintre co-preşedinţii acesteia, Igor Iurevici Cheaika.

ZdG a scris, în februarie 2019, că în perioada președinției lui Dodon, Igor Cheaika a fost de mai multe ori la Chişinău şi la Comrat, punând la cale mai multe afaceri cu Găgăuzia, dar şi cu Transnistria, prognozând importante investiţii ruseşti în stânga Nistrului. De altfel, pe siteul organizaţiei „Delovaya Rossia”, www.deloros.ru, găsim zeci de informaţii despre tranzacţii economice, curente sau de viitor, cu firme din diverse zone, inclusiv din Republica Moldova.