Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Conducerea statului publică cifre privind…

Conducerea statului publică cifre privind rezervele alimentare ale țării

Sursa foto: bila-tsercva.all.biz

Republica Moldova are rezerve de 200 mii de tone de grâu, suficiente pentru cel puțin 200 de zile, dă asigurări șeful statului, Igor Dodon, într-o postare publicată pe pagina de Facebook a instituției prezidențiale. Președintele susține că informația privind situația privind asigurarea securității alimentare a Republicii Moldova i-a fost comunicată astăzi de Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Igor Dodon, la fel cu trimitere la informațiile ministrului Agriculturii, scrie că la sfârșitul celor 200 de zile va fi deja recoltată roada nouă de culturi de toamnă, „care vor fi semănate pe o suprafață de 316 mii de hectare, o jumătate dintre terenuri fiind în stare bună, iar cealaltă jumătate – în stare satisfăcătoare”.

Rezervele de ulei de floarea-soarelui sunt suficiente pentru o perioadă de patru luni, iar de zahăr și porumb – pentru mai mult de un an. Țara este asigurată cu produse lactate, carne și cu ouă de găină; întreprinderile din industria alimentară funcționează în regim obișnuit, cu respectarea strictă a regulilor sanitare și de carantină. Fermele zootehnice sunt asigurate cu bază furajeră. Lucrările de primăvară au început conform graficului, a fost deja semănat orzul și mazărea”, scrie șeful statului, care psune că ministrul Agriculturii l-a asigurat că „toate lucrările de primăvara au loc conform graficului, fără restricții”.

În aceeași postare, demnitarul scrie că în prezent R. Moldova are stocuri de 186 de mii metri cubi de masă lemnoasă, dintre care 143 de mii sunt pentru lemne de foc, iar 30 de mii – lemn de lucru. Din 13 martie, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a interzis totalmente tăierea pădurilor din țară, susține Igor Dodon.

Între timp, în situație de stare de urgență declarată în contextul pandemiei de COVID-19, pe pagina oficială a Ministerului Adgriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului nu există nicio informație privind rezervele alimentare ale statului, iar ministrul nu a făcut nicio declarație publică în acest context.

Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, îl informează pe Igor Dodon despre rezervele alimentare ale statului, după care președintele face publice informațiile pe pagina instituției prezidențiale.