Principală  —  IMPORTANTE   —   Concurenți electorali cu donații de…

Concurenți electorali cu donații de la persoane fizice care nu au venituri declarate

Mai mulți concurenți electorali, din primul tur al alegerilor prezidențiale, au primit donații în timpul campaniei electorale de la persoane fizice care nu au niciun venit declarat la Serviciul Fiscal de Stat. Despre asta a anunțat Comisia Electorală Centrală sâmbătă, 7 noiembrie, în urma examinării noilor rapoartele financiare prezentata de către concurenți.

Comisia a luat act de informațiile cuprinse în rapoartele depuse de concurenții electorali pentru situația din 2 octombrie curent și respectiv pentru situația din 9 și 16 octombrie. Prin urmare, la situația din 23 octombrie și ultimul raport la 30 octombrie au depus rapoartele privind finanțarea campaniei electorale următorii concurenți electorali: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu și Octavian Țîcu.

Donații de la persoane fizice, atât obținute în țară, cât și cu venituri din afara țării, au avut următorii concurenți electorali: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu și Octavian Țîcu.

Examinând datele din rapoartele din 23 octombrie și 30 octombrie, s-a constatat că unii dintre donatori, persoane fizice, ai concurenților electorali Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu și Octavian Țîcu nu au avut în ultimii trei ani nicio sursă de venit la SFS sau au avut un venit declarat mai mic decât suma donată”, a declarat Andrei Volentir, membru CEC.

Datele furnizate de CEC:

Pentru concurentul electoral Renato Usatîi din 205 donatori, persoane fizice, cinci donatori care au făcut donații în suma totală de 86 de mii de lei nu au avut nicio sursă de venit declarată la SFS, iar 8 donatori au avut un venit declarat mai mic decât suma donată.

Pentru concurentul electoral Andrei Năstase din cei 28 de donatori, persoane fizice, trei donatori care au făcut donații în suma totală de 16 500 nu au avut nicio sursă de venit declarată la SFS.

Pentru concurentul electoral Tudor Deliu din cei 13 donatori, persoane fizice, un donator care a făcut donații în suma totală de 300 de lei nu a avut nicio sursă de venit declarată la SFS.

Pentru concurentul electoral Igor Dodon din cei 252 de donatori, persoane fizice, 27 de donatori, care au făcut donații în suma totală de 231 150 de lei, nu au avut nicio sursă de venit declarată la SFS, iar 10 donatori au avut un venit declarat mai mic decât suma donată în valoare de 54 259 lei.

Pentru concurentul electoral Maia Sandu din cei 197 de donatori, persoane fizice, 10 donatori, care au făcut donații în suma totală de 11 000 de lei, nu au avut nicio sursă de venit declarată la SFS, iar un donator a avut un venit declarat mai mic decât suma donată în valoare de 2000 de lei.

Pentru concurentul electoral Octavian Țîcu din cei 11 donatori, persoane fizice, un donator, care a făcut donații în suma totală de 6 563 de lei, nu a avut nicio sursă de venit declarată la SFS, iar trei donatori au avut un venit declarat mai mic decât suma donată în valoare de 25 721 de lei.

Pentru concurentul electoral Violeta Ivanov din cei 332 de donatori, persoane fizice, 72 de donatori, care au făcut donații în suma totală de 434 000 de lei, nu au avut nicio sursă de venit declarată la SFS, iar 27 donatori au avut un venit declarat mai mic decât suma donată în valoare de 113 904 lei.

Potrivit CEC, în contextul turului doi, următoarele rapoarte privind finanțarea campaniei electorale urmează a fi prezentate de către concurenții electorali la data de 13 noiembrie 2020.

Candidata PAS, Maia Sandu și candidatul independent, susținut public de către Partidul Socialiștilor din R. Moldova, Igor Dodon, se vor întâlni în turul II al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 15 noiembrie curent. În urma primului tur de scrutin care s-a desfășurat duminică, 1 noiembrie, Maia Sandu a acumulat 36,16% din voturi, iar Igor Dodon – 32,61%.