Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Compania „Teleradio-Moldova” ar urma să…

Compania „Teleradio-Moldova” ar urma să aibă un nou sediu, după proiectul arhitectural al televiziunii publice din Georgia. Costul total al proiectului este de 17 milioane de euro

Directorul general al Companiei „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu, şi directoarea Radiodifuzorul Public LEPL din Georgia, Tina Berdzenishvili, au semnat luni, 22 august, la Chișinău, un memorandum de înțelegere, privind preluarea unui proiect de sediu şi de studiouri de radio şi televiziune, care ar urma să fie folosit pentru construcția unei noi clădiri a televiziunii publice „Moldova 1”. Directorul „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu, a menționat că, costul total al acestui proiect, fără echipament, este de 17 milioane de euro.

Potrivit Companiei „Teleradio-Moldova”, „acordul prevede că partea georgiană va transmite cu titlu gratuit către Compania „Teleradio-Moldova” proiectul după care Instituția Publică Audiovizuală din Tbilisi şi-a construit un nou sediu şi noi studiouri. Semnatarii Memorandumului vor colabora în vederea adaptării proiectului arhitectural la necesităţile Companiei „Teleradio-Moldova”.

Directorul Companiei „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu, susține că proiect arhitectural al noii clădiri a televiziunii publice ar urma să aibă în jur de nouă mii de metri pătrați.

„În ultimele luni, administrația Companiei „Teleradio-Moldova” a întreprins o serie de demersuri față de autorități și față de partenerii noștri internaționali pentru ca să se conjuge eforturile în vederea identificării unor fonduri care să permită construcția unei noi clădiri a televiziunii publice. Pe scurt, această clădire va avea în interiorul său birouri, studiouri televizate și radiofonice, un modul separat autonom, care se va concretiza printr-un studio de televiziune de amploare, în jur de o mie de metri pătrați. Un proiect arhitectural pe care îl estimăm de pe acum să aibă în jur de nouă mii de metri pătrați”, a spus directorul „Teleradio-Moldova”.

De asemena, Vlad Țurcanu a menționat că, costul total al proiectului ar fi de circa 17 milioane de euro, iar echipamentul tehnic și tehnologiile necesare vor fi procurate din surse proprii ale „Teleradio-Moldova”. Țurcanu susține că, o sursă de finanțare pentru realizarea proiectului ar fi și „înstrăinarea unor clădiri și terenuri de care dispune „Teleradio-Moldova”.

„Costul total al proiectului, preconizat să fie implementat timp de aproximativ 30 de luni ar fi, fără echipamente, în jur de 17 milioane de euro. Echipamentul tehnic și tehnologiile necesare vor fi procurate ulterior realizării proiectului, din surse proprii ale „Teleradio-Moldova” și prin contribuție ale donatorilor internaționali.

(…) Ar fi o sursă de finanțare, pe lângă cele menționate mai devreme, și înstrăinarea unor clădiri și terenuri de care dispune „Teleradio-Moldova”. Este vorba despre aproape 10 hectare de care dispune la Telecentru „Teleradio-Moldova”, care sunt prea multe și care pot fi înstrăinate o parte dintre ele pentru a fi folosite pentru construcția unei noi clădiri”, a mai declarat directorul general al „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu.

Potrivit Companiei „Teleradio-Moldova”, postul public de televiziune „Moldova 1” a fost deschis în anul 1958. Lucrările pentru montarea antenei de emisie au început în septembrie 1957 și s-au terminat trei luni mai târziu. Primul director al televiziunii a fost Andrei Timuș. Prima emisiune a fost transmisă în 3 aprilie 1958, la ora 19:00, fiind moderată de actrițele Constanța Tîrțău și Ariadna Kazanskaia.

Inițial, televiziunea emitea program de două ori pe săptămână, iar la sfârșitul anului 1958 avea program de patru ori pe săptămână. Pe 24 decembrie a aceluiași an a fost realizate prima transmisiune în direct cu ajutorul carului mobil. Din 1974, televiziunea emite în color. În 1977, a fost inaugurat studioul doi, cu o suprafață de 600 de metri pătrați. În cadrul televiziunii activau peste 1200 de persoane.

În prezent, televiziunea publică „Moldova 1” are trei studiouri, 2 care mobile, 20 de camere de montaj și 265 de angajații.