Principală  —  IMPORTANTE   —   Comisia Europeană a propus prelungirea…

Comisia Europeană a propus prelungirea a patru coridoare de transport TEN-T până în R. Moldova și Ucraina. Mureșan: „Conectăm aceste țări la rețeaua transeuropeană de transport a UE”

Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană (CE) a propus prelungirea a patru coridoare de transport TEN-T până în Ucraina şi R. Moldova pentru a îmbunătății conectivitatea de transport dintre aceste două ţări şi UE, anunță europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova.

Potrivit europarlamentarului, cele patru coridoare vor fi extinse pentru a include puncte cheie precum Lvov, Kiev, Chișinău și porturile Mariupol şi Odesa.

„Conectăm R. Moldova și Ucraina la rețeaua transeuropeană de transport a UE. Este o veste bună pentru cetățenii ucraineni și moldoveni. Aceste coridoare vor facilita schimburile economice şi vor duce la crearea de conexiuni de transport mai bune. În plus, propunerea Comisiei vizează ca noile linii de cale ferată care sunt construite în ţările membre UE care au o graniţă terestră cu Ucraina şi R. Moldova să fie construite pe baza ecartamentului standard european”, a spus Mureșan într-o postare pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, conform lui Mureșan, CE a propus scoaterea Rusiei şi Belarusului de pe harta coridoarelor TEN-T întrucât cooperarea cu aceste state nu mai este în interesul Uniunii Europene, având în vedere contextul actual.

Rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) este un proiect de investiții în desfășurare al Uniunii Europene ce prevede crearea unei rețele complete de transport auto, feroviar și naval.

La mijlocul lunii martie curent, R. Moldova și Ucraina au finisat procesul de sincronizare la rețeaua europeană de energie electrică ENTSO-E, anunță autoritățile R. Moldova.

Comisara europeană pentru energie, Kadri Simson, afirmă că proiectul a dat dovadă de o cooperare și o determinare extraordinară din partea tuturor celor implicați.