Principală  —  IMPORTANTE   —   Codul Galben de „pericol excepțional…

Codul Galben de „pericol excepțional de incendiu”, prelungit până pe 29 iulie

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit codul galben de „pericol excepțional de incendiu” până pe 29 iulie.

Astfel, potrivit meteorologilor, în perioada 23 iulie-29 iulie, pe întreg teritoriul R. Moldova „se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural”.

Astfel, meteorologii recomandă:

  • evitarea utilizării focului deschis în apropierea locuințelor, anexelor gospodărești și a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetația uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantații sau obiective cu risc ridicat de incendiu;
  • restricționarea efectuării lucrărilor care creează condiții favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanțe volatile sau supraîncălzii excesive.

Totodată, până duminică, 24 iulie, rămâne în vigoare codul galben de „caniculă” emis pe 22 iulie.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat recomandă cetățenilor să evite expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18, să poarte pălării de soare, haine lejere de culori deschise, confecționate din țesături naturale, să consume zilnic circa 1,5 – 2 litri de lichide și să evite excesului de cafea şi consumul de băuturi alcoolice.

Meteorologii anunță că sâmbăta, 23 iulie, în raioanele de nord ale R. Moldova temperatura se va situa în jurul valorilor de +31…+34°C în timpul zilei, iar în timpul nopții va coborî până la +15…+18°C. În centrul și sudul țării temperatura va varia între +32…+36°C ziua și între +16°C și +20°C noaptea.